FreshZZP Administratiepakketten
Zorg administratie
Omdat er veel ZZP-ers in de zorg werkzaam zijn hebben wij een speciaal pakket aangemaakt. Velen zijn namelijk vrijgesteld van BTW. Wij voeren de administratie zoals altijd, maar er hoeven geen omzetbelasting aangiften gedaan te worden. Dit pakket is ook te gebruiken voor ZZP-ers met een KOR-regeling. Belangrijk is dat er in beide gevallen een schriftelijke toezegging is van de belastingdienst.
Als aansluiting op Zorg Administratie hebben wij dit pakket in het leven geroepen. De administratie wordt op dezelfde manier gevoerd en ieder jaar doen wij de inkomstenbelasting aangifte ook voor jou.
Bij dit pakket mag je van ons verwachten dat de administratie volledig ontzorgd wordt. Wij boeken alle facturen, versturen facturen vanuit jouw bedrijf, maken de juiste balansen op en doen ieder kwartaal de omzetbelastingaangifte.
Naast alle werkzaamheden die inbegrepen zitten in het ZZP basis pakket, doen wij ook ieder jaar de inkomstenbelasting aangifte voor je.
Het ZZP plus pakket en een beetje meer. Als je fiscaal partners bent dan is het voordelig om samen aangifte te doen. Dan is het wel zo prettig als dat door ons gedaan kan worden. Wij doen dus een gezamenlijke aangifte voor jou en je partner als hij/zij geen eigen onderneming heeft.
ZZP Plus + IB aangifte partner ZZP
Heb jij bij ons een ZZP Plus pakket en s jouw partner ook ZZP-er? Vinden jullie het prettig om de gezamelijk inkomstenbelasting aangifte door ons te laten uitvoeren naast alle service die je ontvangt uit het ZZP Plus pakket? Dan is dit pakket de juiste keuze!
FreshZZP kent geen vaste contractperiodes, niet tevreden, laat het ons weten! Wij vinden het prettig om jouw boekhouder te zijn, maar als je dan nog steeds niet door wil, dan is er geen opzegtermijn. Vertel ons wie je nieuwe boekhouder wordt en wij zorgen dat alles netjes wordt overgedragen naar de nieuwe boekhouder en hopen je dan in de toekomst nog eens te horen.
Neem als eerste contact op met FreshZZP om je ongenoegen te uiten. Afhankelijk van wat je als klant wil, zouden we het op prijs stellen als je ons de kans geeft om de situatie op te lossen of te verbeteren. Kan dat niet dan komen we dat overeen en is er geen opzegtermijn voor je abonnement
Iedere klant krijgt 1 contactpersoon, met daarachter nog een vast contactpersoon als back-up. Uiteraard is het niet te garanderen dat je altijd dezelfde persoon spreekt, omdat ook wij te maken hebben met vakanties en vrije dagen van medewerkers. Onze medewerkers zijn zeer flexibel en proberen hun klanten zo goed mogelijk te helpen. Belangrijk is dat FreshZZP geen vaste kantoortijden kent. Wij rekenen op de relatie van ZZP’er en aanspreekpunt, zodat er een onderlinge samenwerking ontstaat en zij samen kunnen werken om de ZZP’er zo goed mogelijk te helpen.
FreshZZP stuurt 1 x per maand een factuur naar zijn klanten en die wordt door FreshZZP zelf geboekt in de administratie van de klant. Als je klant bent bij FreshZZP dan hoef je hier totaal niet over na te denken, want er zijn geen onverwachtse kosten. Wij rekenen geen uurtarieven voor vragen, overleg, spiegelsessies en brainstormsessies.
Ja, wij willen iedereen zo goed mogelijk helpen en gaan daardoor graag met de klant om de tafel om een passende oplossing voor iedere klant te bespreken. Veel klanten bij FreshZZP groeien ook door, waardoor er veel gewerkt wordt met maatwerkafspraken. Vraag het ons en we komen er samen uit.
Volg het 3-stappen proces om klant te worden bij FreshZZP en deel uit te kunnen maken van de ZZP community. Je betaalt de eerste maand vooruit, bij aanmelding. Zo dekken wij de tijd die we gebruiken voor het inrichten van jouw administraite en natuurlijk voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan zowel op ons kantoor als via een online meeting. We bespreken de hele aanpak en zorgen dat je precies weet wat je van ons kunt verwachten, wanneer. Wil je gewoon starten en weet je wat je wil, start dan via de website zelf een administratie en wij nemen contact met jou op als het nodig is, bij vragen kun je ons altijd bellen of een bericht sturen.
ZZP, boekhouding en belasting
Dit is heel veel informatie. Om het kort te houden is alles wat zakelijk wordt gebruikt in te brengen in de administratie als kosten, zolang je kan aantonen dat het voor zakelijk gebruik is gekocht. FreshZZP zegt altijd: “Stuur maar door dan beoordelen wij wel of het kan of niet, hoef je niet over na te denken, daar zijn wij voor!”. Weer een manier om tijd te besparen en gebruik te maken van de kennis die aanwezig is i.p.v. zelf te moeten zoeken online.
Je moet ten eerste de kilometers bijhouden die je gereden hebt voor zakelijke doeleinden in je prive auto. In de registratie moet een beginlocatie en een eind locatie zijn vermeld. Vervolgens vermeld je de beginstand van je kilometerteller en als je klaar bent je eindstand van de kilometerteller.
Nu weet je om hoeveel kilometer het gaat. De aantal kilometers kan je maal 0,21 cent vermenigvuldigen en dat is het bedrag wat je kan declareren bij je bedrijf. Als je klant bent bij FreshZZP, dan stuur je de kilometerregistratie per week of maand door naar ons en regelen wij de rest. Lees hier meer over privé of zakelijk gebruik van een auto.
Belangrijk is om eerst een hypotheek specialist te vragen welke mogelijkheden er zijn.
Deze specialist zal direct vragen om de IB-aangifte van jou en als die aanwezig is je partner van de laatste 3 jaar. Naar aanleiding van je IB-aangifte(s) is een inschatting te maken of er mogelijkheden liggen. Dit is nog maar het begin, want als je inderdaad mogelijkheden hebt en je wil het regelen, dan begint een heel proces van informatie aanleveren en aanvragen. Het is dus niet snel geregeld, hou rekening met ongeveer 3-6 maanden voor een standaard aanvraag voor hypotheek op dit moment.
Alleen zakelijk gerelateerde lunches en diners mogen worden gedeclareerd, met een maar…….
FreshZZP maakt gebruik van een 80 / 20 regeling. Kort uitgelegd, je kan geen BTW aftrekken van de bonnen, maar aan het eind van het jaar mag je 80% van de genoten lunches en diners aftrekken van je kosten en 20% gaat naar je privé lasten.
Kort gezegd: Eten en drinken zijn privé kosten, tenzij je gaat eten met een potentiële klant. De regels en controles hierop maken het zeer onaantrekkelijk om dit allemaal bij te houden en te kunnen bewijzen, daarom gebruikt FreshZZP de 80/20 regeling.
Nee, die kan je niet declareren, want de belastingdienst gaat ervanuit dat in de 0,19 cent per kilometer die je declareert, alles inbegrepen is. Dus ook de beurten en reparaties van je privé auto.
1. OB – Omzetbelasting. Dit kan maandelijks of per kwartaal zijn.
2. IB – Inkomstenbelasting. Dit is een jaarlijkse opgave van je verdiensten, waarover je loonheffing en ZVW betaald
3. VPB – Vennootschapsbelasting. Alleen voor bedrijven die een vennootschap zijn (BV)
4. Dividendbelasting. Alleen voor DGA’s. Directeur Groot Aandeelhouder
Je bent ondernemer, dus de keuze is aan jou. Verstandig is om een gesprek aan te gaan met een financieel specialist om te bepalen wat voor jouw verstandig is. FreshZZP kan hierin bemiddelen, maar geeft geen advies, omdat het per persoon te verschillend is om een juiste uitspraak daarover te doen. Niemand kan inschatten of je geld over hebt in het begin van het ondernemen, waar je misschien in het bedrijf veel beter gebruik van kan maken dan het vast te zetten in een pensioenplan.
Veel mensen zeggen dat het verstandig is, maar FreshZZP is realistisch en begrijpt dat een ondernemer zeker in het begin van zijn onderneming geld beter kan besteden aan zijn bedrijf.
Nogmaals: Vraag het aan een specialist en laat je niet leiden door andere mensen en hun menigen.
Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is altijd verstandig voor een ondernemer, want je kan niet terugvallen op de overheid als je niet kan werken door bedrijfsongevallen of ziekte.
AOV verzekeringen zijn zeer specifiek voor verschillende ondernemers en kunnen qua premie heel erg uit elkaar liggen. Factoren die bepalend zijn voor je premie zijn bijvoorbeeld:
– Hoeveel wil je uitgekeerd krijgen als je arbeidsongeschikt raakt?
– Hoe lang wil je dat die uitkering doorloopt mocht je zo onfortuinlijk zijn?
– Wil je zelf kunnen bepalen door de jaren heen, of gewoon vastzetten?
Ons advies, maak een afspraak met een specialist! Hier kunnen wij in bemiddelen als je dat wenst.
Het afdekken van risico’s door middel van verzekeringen heeft te maken met de mate waarin je risico’s durft te nemen. Je kunt risisco’s accepteren, voorkomen, overdragen of verminderen. Zodra je kiest voor overdragen, neemt een andere partij, tegen vergoeding, het risico van jou over. Mocht het risico werkelijkheid worden, is de impact daarvan gedekt door de andere partij. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding zijn, bij blijvende arbeidongeschiktheid.
Lees meer in het artikel dat wij publiceerden over welke zzp verzekering is nodig?
De meest gestelde vraag van een Zelfstandige. Er zijn ontzettend veel factoren die te maken hebben met het bepalen wat het juiste moment is om een BV te starten i.p.v. een éénmanszaak.
De vuistregel is heel simpel: Maak je meer dan 150.000 euro winst per jaar, dan is het verstandig om met een fiscaal specialist om de tafel te gaan om door te laten rekenen of het verstandig is om een BV te straten.
Wil je privé echt scheiden van zakelijk en ben je bereid iets meer per jaar aan kosten te maken hiervoor, hou rekening met ongeveer 5000,- euro meer kosten, dan is het altijd mogelijk om een BV te starten. De extra kosten zitten in administratiekosten, notariskosten en accountantskosten. Je hebt bij een BV namelijk verplichtingen over het melden van de vorderingen van de BV.
Wil je hier meer over weten, neem dan contact op en we kunnen je verder helpen.
Ja, dat mag. Of het verstandig is, dat is een tweede discussie. Het door elkaar lopen van prive en zakelijk maakt het voor de administratie en de belastingdienst er niet makkelijker op en dat kan betekenen dat bij een eventuele controle van de belastingdienst er problemen en vragen ontstaan over uitgaven, waardoor extra kosten gemaakt worden voor het uitzoeken en oplossen van deze problemen.
FreshZZP raad altijd aan om een aparte zakelijke rekening te openen om zo de scheiding tussen privé en zakelijk heel duidelijk te houden.
Je zal van de curator van de klant een brief krijgen met de melding facturen op te sturen die je nog open hebt staan naar deze klant. Krijg je die niet, zoek dan uit wie de curator is, dat kan online en meld je daar als schuldeiser aan. Wanneer de facturen geregistreerd staan dan zal de curator een beoordeling maken wat er nog aan geld aanwezig is en wat de toekomst gaat brengen voor de klant. Komt er geld binnen of kan de curator op welke manier dan ook geld creëren, door verkoop van inventaris bijvoorbeeld, dan zal de curator je op de hoogte brengen van welke mogelijkheden er zijn om de openstaande schuld te betalen. Hou rekening met het feit dat als iemand failliet gaat, de bank en de belastingdienst eerst recht hebben op betaling. Vraag daarom aan de curator hoeveel schuld er is bij die 2 instanties, dan kan je een inschatting maken of je het geld nog gaat zien. Geef tevens direct door aan de administratie wat er speelt, want door het crediteren van de facturen kan het je weer een stuk schelen in de btw-aangifte.
Vrijgesteld beroepen: klik hier (overzicht belastingdienst)
Belangrijk om te weten is dat vrijstelling 2 kanten op werkt. Heb je een beroep die vrijgesteld is van BTW, dan is het dus ook niet mogelijk om BTW terug te vragen op producten en diensten die je inkoopt voor je bedrijf. Overweeg dus goed wat voordeliger is!
Uurtarief bepalen is vaak marktafhankelijk. Je zal eerst moeten onderzoeken wat je concurrenten doen in dezelfde branche. Je wil jezelf tenslotte niet uit de marktprijzen.
Als je onafhankelijk van de markt wil bepalen hoeveel je per uur nodig hebt om goed te kunnen leven, dan kan je volgens een vast plan te werk gaan.
1. Bepaal wat je netto per maand wil overhouden op je rekening om volgens jouw standaarden goed te leven.
2. Bereken alle kosten die je maakt op zakelijk vlak. Inkopen zoals gereedschap, auto, verzekeringen, etc.
3. Tel deze 2 bij elkaar op en dan heb je in geld wat je nodig hebt op jaar basis.
4. Doe dit bedrag maal anderhalf om uit te komen op een brutobedrag met wat extra ruimte.
5. Bepaal hoeveel uur je denkt te gaan werken in een jaar. Ga niet uit van 40 uur per week maal 52 weken, want dan kom je bedrogen uit. Iedereen is wel eens ziek en vrij, ook een ZZP’er.
6. Nu deel je het bedrag van punt 3 door de uren van punt 5 en dan weet je wat je nodig hebt per uur om je doel te halen.
Voorbeeld zonder specificatie:
Ik wil 3000 euro netto per maand over houden. Dat is per jaar 36.000 euro netto.
Kosten in mijn bedrijf zijn 1000 per maand. Per jaar dus 12.000 euro
Samen moet ik dus 48.000 euro netto verdienen per jaar. Bruto is dat 48.000 maal 1,5= 72.000 euro.
Ik werk gemiddeld 150 uur per maand. Dat is per jaar 1.800 uur.
72.000 euro gedeeld door 1.800 uur= 40 euro per uur. Onafhankelijk van de branche en markt heb ik nu vastgesteld wat ik nodig heb om mijn doel te bereiken.
Laatste belangrijke punt: Meer of minder uren maakt een groot verschil, dus wees redelijk voor jezelf, anders neem je alleen jezelf in de maling!
Bereken hoeveel je nodig hebt per maand om alle vaste lasten te kunnen betalen. FreshZZP vindt dat iedere ondernemer minimaal 6 maanden zijn lasten moet kunnen dragen zonder inkomsten te krijgen. Als je namelijk niet binnen 6 maanden nieuw inkomen kan genereren, dan is het tijd om te stoppen met ondernemen en andere mogelijkheden te bekijken.
Voorbeeld: 2000 euro vaste lasten per maand. Vaste buffer op een losse rekening 12.000 euro.
Vergeet niet dat je dit moet opbouwen, dus je hoeft dit niet gelijk opzij te zetten, maar binnen een jaar is wel verstandig. Dit is ook geld wat eventueel in te zetten is als je een investering moet doen, maar vergeet niet dat als je het gebruikt, je z.s.m. je buffer weer aan moet vullen tot het bepaalde bedrag!
Ja zeker. Een contract met een klant is altijd nodig. Ook de Nederlandse overheid is erg bezig met contracten van ZZP’ers omdat er veel schijnzelfstandigheid is binnen Nederland. Mensen die uit dienst gaan en terug ingehuurd worden als ZZP’er, maar eigenlijk precies hetzelfde werk doen. Voorbeeldcontracten kan je vinden bij de belastingdienst, voor de juiste pagina klik hier
Zoek de juiste branche en lees het contract goed door.
Belangrijk: Alle teksten die met geel gemerkt zijn in de modelovereenkomsten van de belastingdienst mogen niet aangepast worden! Als je dit wel doet, dan kan het zijn dat het contract niet als modelovereenkomst gezien wordt en kan het voor jou en de klant grote financiële gevolgen hebben.
Als je deze vraag al stelt, dan heb je hem nog niet nodig. Online zijn heel veel concurrenten en het is belangrijk om voor jezelf te bepalen waar je je klanten vandaan haalt. Een website is om informatie te delen met mensen en ze te informeren hoe ze je kunnen bereiken. Verkoop je producten online dan stel je deze vraag niet. Websites kunnen handig zijn, maar dat is geheel afhankelijk van je dienstverlening en de timing binnen je bedrijf. Vergeet niet dat een website onderhoud nodig heeft en dus geld kost. Wil je graag een website, bepaal dan wat het kost en wat het je oplevert voor het bedrijf en stel dan deze vraag nog eens aan jezelf.
Een kantoor kan een hele fijne omgeving zijn om je werk te doen, of om je administratie goed te kunnen doen, maar neem deze stap niet te snel. Er zijn veel mogelijkheden voor ZZP’ers om per dagdeel een kantoor te huren met internet om zo je werk te kunnen doen. Een kantoor is een dure investering als je hem niet dagelijks nodig hebt. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op met FreshZZP, wij hebben ook mogelijkheden voor flexibele werkplekken.
Een kilometerregistratie is nodig bij de volgende situaties:
– Je gebruikt je privé auto voor zakelijke doeleinden
– Je wil geen bijtelling betalen en gebruikt alleen je zakelijke auto voor zakelijk verkeer
Vergeet niet dit te melden bij de belastingdienst via deze link
Klik voor meer informatie over de rittenstaat Hier
Er zijn veel verplichtingen aan een kantoor aan huis, waarbij de bewijslast bij jou ligt als de belastingdienst kiest om te controleren. Via de website van de belastingdienst kan je alle regels lezen.
De belastingdienst heeft ook een tool om te bepalen of je kosten mag aftrekken van je kantoor aan huis, voor deze tool klik hier. De regel die het beste de beoordeling weergeeft heeft 2 vragen.
Heeft je kantoorruimte een andere ingang dan je woonhuis?
Heeft je kantoorruimte een eigen natte groep, eigen toilet en watervoorziening?
Als je op deze beide vragen ja kan beantwoorden dan is het zeker de moeite waard om uit te zoeken of je kantoor als aparte ruimte gezien kan worden, dan kan je voordeel halen uit het aftrekken van kosten en voorzieningen.
Voor alle duidelijkheid, dit is een onderwerp die bij de belastingdienst erg onder de loep staat, want er zijn natuurlijk een heleboel mensen momenteel aan het thuiswerken, waardoor dit een aandachtspunt is van de belastingdienst en zij komen geregeld bij mensen thuis de situatie beoordelen. Trek je kosten af en vindt de belastingdienst achteraf dat het onterecht is, dan kan dat leiden tot hoge kosten, omdat je alles terug moet draaien tot 5 jaar terug en misschien daar zelfs een boete en rente overheen berekend krijgt.
FreshZZP adviseert om bij twijfel iemand van de belastingdienst te vragen om het te beoordelen voordat er kosten worden afgetrokken en berekent om verrassingen achteraf te voorkomen.
Wil je hier meer advies over, raadpleeg dan een financieel specialist. Better safe than sorry!
Als je voldoet aan de urencriterium van de belastingdienst (urencriterium), dan kom je in aanmerking voor Zelfstandigenaftrek. Belangrijkste hierin is het behalen van 1225 uur aantoonbare werkuren voor je bedrijf. Dit kan je aantonen door facturen te overleggen of als je geen facturen van die uren hebt een urenlijst bij te houden van alle uren die je werkt voor je bedrijf. Hierbij kan je ook denken aan administratie uren, verkoopgesprekken, uren in de auto naar klanten, etc.
Alles wat te maken heeft met je bedrijf kan je als uren opvoeren, maar de bewijslast ligt bij jou en je moet als de belastingdienst erom vraagt direct de uren kunnen overleggen om aan te tonen dat je recht hebt op deze aftrek.
Afschrijven van bezittingen binnen je bedrijf is een belangrijk onderdeel om te bepalen wat je in een jaar aan kosten hebt gemaakt en om de waarde van spullen die bezit zijn van het bedrijf. Denk hierbij aan auto’s, laptops, computers, producten die je nodig hebt om je bedrijf te laten functioneren!
Alles wat door het bedrijf gekocht wordt en wat boven de 450,- euro kost ex BTW, komt in aanmerking om te worden afgeschreven.
Afschrijven gebeurd over de levensduur van wat je gekocht hebt en dat kan variëren per product.
Een auto wordt bijvoorbeeld over 5 jaar afgeschreven met een restwaarde, terwijl een computer wordt afgeschreven over 3 jaar en daar is geen restwaarde na 3 jaar. Vraag goed na welke producten hoeveel jaar afschrijving hebben en dan is bij de meeste boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om dit op te geven en dan gaat de rest automatisch. Doe je alles handmatig, dan is het een simpele rekensom: (Kosten product ex BTW – restwaarde product) / aantal maanden van afschrijving.
3 jaar= 36 maanden, 5 jaar= 60 maanden, enz.
De Inkomstenbelasting gebeurd 1 keer per jaar in de maand april. Mocht dat niet haalbaar zijn, door gegevens die je nog mist, dan kan je een uitstel vragen voor de inkomstenbelasting tot eind september. Als je je boekhouding laat doen door een externe partij, dan kunnen die vaak nog wat langer uitstel krijgen voor de inkomstenbelasting aangifte. Hou wel in de gaten dat als je uitstel aanvraagt, je rente berekent kan krijgen van de belastingdienst over het te betalen bedrag uiteindelijk. De belastingdienst stuurt hier altijd een brief over als je uitstel hebt aangevraagd, waarin dan duidelijk vermeld staat voor welke nieuwe datum de aangifte moet worden gedaan.
TIP: Als je uitstel aanvraagt in de eerste 2 jaar van je bedrijf, dan is het vaak zo dat de belastingdienst dan een voorschot inkomstenbelasting stuurt voor het opvolgend jaar, waardoor je met dubbele kosten kan komen te zitten. Je kan dan wel een wijziging laten doen op de voor aangifte IB van het komend jaar, maar dat is een eigenlijk gewoon een IB aangifte indienen om bezwaar te maken, dus dan heb je ook niks aan je uitstel.
Als je omzet minder is dan 20.000 euro per jaar dan kan het handig zijn om een KOR (Kleineondernemersregeling) aan te vragen, maar dan moet je omzet inclusief BTW minder dan 20.000 zijn. Samen kunnen we bekijken wat het beste is om te doen, want als je onverwachts meer omzet maakt dan kan het wel eens een probleem opleveren. Tevens is het soms niet handig om in de KOR te zitten als je veel inkoopkosten hebt, want geen BTW betalen, betekent ook dat je geen BTW terug mag vragen.
Je kan aangifte IB doen via de portal van de belastingdienst. Je logt in met je DIGID en in je portal staat de aangifte IB en het jaar genoemd waar je aangifte over doet. In hetzelfde portal staat ook je OB aangiftes en eventueel als je die hebt aangiftes loonheffingen (LB). De laatste geldt alleen voor ondernemers met medewerkers in dienst. Ook een eenmanszaak kan iemand in dienst hebben, zonder gelijk een BV te moeten worden. Dit is een veelgemaakte vergissing.
Bijtelling is een complexe berekening die niet heel makkelijk als voorbeeld te geven is, omdat er veel verschillende auto’s zijn die verschillende percentages bijtelling hebben. Hierbij komt nog dat achteraf toegevoegde accessoires bijvoorbeeld niet in de bijtelling meegenomen hoeven te worden.
De meest simpele manier om het duidelijk te maken is als volgt.
De nieuwwaarde van de auto (na te kijken bij RDW) maal de percentage bijtelling (deze check je vooraf) is je bruto bijtelling. Deze bijtelling wordt bij je inkomen opgeteld en dan betaal je loonheffing en ZVW bijdrage over de totale inkomen zoals omschreven bij IB aangifte.
Wil je het precies weten, dan zal je moeten weten hoeveel je inkomen is in het jaar dat je bijtelling gaat betalen en dan zal je ook nog moeten weten hoeveel je bruto inkomen in totaal is, omdat je percentage loonheffing afhankelijk hiervan is. Het beste is om het grof te berekenen en daar je beslissing op te nemen.
U mag € 0,21 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,21 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.
- De datum.
- Begin- en eindstand van de kilometerteller.
- Plaats van vertrek en bestemming.
- Het merk, type en kenteken van de auto.
- Karakter van de rit (zakelijk of privé)
- De gereden route als van de gebruikelijke wordt afgeweken.
Dit is wat officieel op de rittenstaat vermeld moet zijn.
Er zijn ook veel apps beschikbaar die dit voor je bij kunnen houden.
Dat kan. Wel belangrijk is om het zakelijk verkeer aannemelijk te kunnen maken. Je hoeft voor een motor ook geen bijtelling voor privé te betalen, dus dat scheelt weer. Aannemelijk maken van je motor voor zakelijk verkeer is erg lastig als je schilder bent of veel meeneemt naar je opdracht, want dan is het heel raar dat je dat op een motor doet, maar als je bijvoorbeeld files vermijd met de motor als je een kantoorfunctie uitoefent, dan is het geheel aannemelijk dat je hiervoor een motor aanschaft voor de zaak.
Het zorgcollectief is een makkelijke manier om geld te besparen. Check bij je huidige zorgverzekeraar of zij een collectief zorgverzekering hebben voor ZZP’ers. Als dat zo is, dan hoef je niet over te stappen, maar bespaar je wel geld. Het is net als alle zorgverzekeringen wel aan te raden om te kijken bij verschillende verzekeraars, want er kan een aanzienlijk verschil in percentage korting zijn per verzekeraar als het gaat om een collectief.
Een zorgcollectief levert je direct verschillende voordelen op, zoals:
- max. 5% korting op je basisverzekering;
- tot 20% korting op je aanvullende verzekering;
- aansluiten kan het hele jaar door;
- geldt ook voor je gezin;
- zonder overstappen een goedkopere premie.
Om voordeel te kunnen hebben van de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan het urencriterium en die is voor 2021 gesteld op 1225 uur. Je moet dus aan kunnen tonen dat je minimaal 1225 uur van je tijd in het jaar besteed hebt aan je bedrijf. Dit kan aangetoond worden door facturen te overleggen met uren die gedeclareerd zijn, of een urenlijst die aantoont hoeveel uur je bezig bent geweest met administratie, offertes of andere zakelijke activiteiten waar geen factuur tegenover staat. Deze kan je het beste bijhouden in een aparte lijst.
Dat is geen verplichting, maar kan erg handig zijn in het begin van je onderneming.
Als je in het begin moet investeren binnen je bedrijf om de start te maken dan is een voorlopige aangifte zeker niet verstandig, maar heb je geen hoge kosten en factureer je direct aan klanten, dan kan het erg handig zijn om alvast een voorlopige aangifte te doen, zodat bij je IB aangifte het jaar erop het grootste gedeelte van wat je moet betalen aan belasting al is gebeurd. Je kan zelfs de voorlopige aangifte iets hoger maken als je daar de ruimte voor hebt, zodat je achteraf geld terug krijgt. Om goed te bepalen wat in jou geval het beste is, is het zeer verstandig om dit met een fiscaal adviseur door te nemen, om te voorkomen dat je zonder liquiditeit komt te zitten.
Ja die is aftrekbaar. Hou wel in de gaten dat de geruchten die u hoort vaak niet waar zijn. Sponsoring kan je als eenmanszaak aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting op je IB aangifte, maar doe eerst een berekening van wat je voordeel is om echt te weten wat het verschil is. Wat je ook doet, sponsoring kost altijd geld, want je sponsort bijvoorbeeld 1000,- euro, dan heb je een belastingvoordeel van misschien 370 euro (dit is een voorbeeld bedrag), maar het kost je gewoon de overige 630 euro. Bedenk dat als je geen sponsoring doet, dan kost het je 0,- euro. Giften en sponsoring moet je doen vanuit je hart en niet omdat het fiscaal aantrekkelijk is.
Ja die is aftrekbaar. Hou wel in de gaten dat de geruchten die u hoort vaak niet waar zijn. Giften kunnen 1,5 keer aftrekbaar zijn van de VPB aangiftes van BV’s, maar heb je een eenmanszaak dan kom je niet hiervoor in aanmerking. Wel kan je de kosten van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen op je IB aangifte, maar doe eerst een berekening van wat je voordeel is om echt te weten wat het verschil is. Wat je ook doet, Giften kost altijd geld, want je doneert bijvoorbeeld 1000,- euro, dan heb je een belastingvoordeel van misschien 370 euro ongeveer, maar het kost je gewoon de overige 630 euro. Bedenk dat als je geen sponsoring doet of geen gift, dan kost het je 0,- euro. Giften en sponsoring moet je doen vanuit je hart en niet omdat het fiscaal aantrekkelijk is.
Als ZZP’er heb je net zo goed recht op zorgtoeslag als ieder andere Nederlander. Zorgtoeslag kan je aanvragen, maar als je als ZZP’er niet weet wat je gaat verdienen in het jaar, dan is het lastig om je toeslag vooraf te berekenen. Als je het niet nodig hebt, dan kan je achteraf de toeslag aanvragen als je het juiste bedrag wat je hebt verdient in dat jaar hebt berekent.
Als je vooraf namelijk de zorgtoeslag aanvraagt en je blijkt meer te hebben verdient, dan moet je terug gaan betalen en we weten allemaal hoe het is gelopen met de toeslag affaires bij de belastingdienst, voordat je het weet ben je aangemerkt als fraudeur en dat is onnodig als je achteraf gewoon de toeslag kan aanvragen. FreshZZP adviseert om dit achteraf te doen en dat is makkelijk te bepalen via de IB aangifte.