Training

Training plannen, zó verbeter je je ZZP-uurtarief (inzicht)

Herken je dit? Als zelfstandige heb je het vaak erg druk met het uitvoeren van je werkzaamheden en ben je blij als je ’s avonds op de bank zit en uitrusten. De volgende dag moet je al weer hard aan het werk dus rust is belangrijk. Van trainingen doen of een opleiding volgen komt niet veel terecht. Geen nieuwe certificaten, diploma’s en geen nieuwe, relevante kennis!

CV up to date door training

Als je werkt op een opdracht als interim professional, maken veel bedrijven beslissingen op basis van je CV (dit weten we vanuit de dagelijkse praktijk van onze bedrijven FreshExperts en FreshConnections). De certificaten die op je cv staan voor jouw expertise zijn vaak de eerste selectie van jouw (toekomstige) klant.

Een IT’er moet bijvoorbeeld certificaten hebben die aantonen dat hij training gevolgd op gebied van de gevraagde kennis. Een veiligheidsexpert heeft een certificatie nodig om aan te tonen dat men recentelijk een opfriscursus heeft gedaan van bijvoorbeeld Bedrijfshulpverlening. Zo heeft ieder vakgebied zijn opleidingen en cursussen.

Perspectief van de klant

Voor grote bedrijven is het certificaat of diploma een “bewijs”. Denk je in, ze kennen jou niet en ook de andere kandidaten voor de klus niet. Ze hebben dus twee opties:

  1. Alle kandidaten uitnodige voor een gesprek
  2. een selectie maken, zodat een kleine groep kandidaten overblijft, en die uitnodigen voor kennismaking

Optie 1 is arbeidsintensief. Voor sommige interim opdrachten zijn soms wel tientallen kandidaten voorgesteld. Dit zou betekenen dat je toekomstige klant tientallen gesprekken moeten doen voordat zij een selectie kan maken!

Optie 2 is dan logischer. Zorg dat een kleine groep kandidaten overblijft die een hoge waarschijnlijkheid hebben om geschikt te zijn. Als de klant deze groep uitnodigt, is er minder werk en een grotere kans dat de juiste kandidaat daar tussen zit.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat je de eerste selectie van je klant doorstaat om aan tafel te komen!

Meer klantperspectief: training is leidend!

Laten we dit perpectief vasthouden en ons verder inleven waarom een klant eigenlijk iemand wil in huren voor een opdracht!

De klant besteedt een opdracht uit aan jou of huurt jou in, voornamelijk om een van de volgende drie redenen:

  1. Jouw kennis is niet aanwezig binnen het bedrijf binnen de gewenste termijn
  2. Op jouw specialisme is niet genoeg capaciteit beschikbaar binnen de gewenste termijn
  3. De rol die jij vervult kan beter door een externe kracht gedaan worden om sneller tot resultaat te komen (bijvoorbeeld Programma- of Project management)

Welke reden je klant ook heeft om de opdracht uit te besteden, er zijn altijd eisen aan parate kennis! Bewijs van recente training geeft de klant een (schijn) zekerheid van parate theoretische kennis.

Plan je training, verbeter je uurtarief

Weet jij welke trainingen, certificaten of opleidingen gevraagd worden in jouw branche? Het is raadzaam om dit uit te zoeken en een jaarlijkse lijst op te stellen met doelen. Plan de opleidingen of cursussen die je wilt volgen om niet achter te lopen bij je concurrentie.

Plannen is vooruitzien. Zo kun je ruim van tevoren je opleiding of training inplannen en ruimte maken voor nieuwe kennis en vooruitgang. Vooruitgang heeft als voordeel dat je een beter uurtarief kunt vragen doordat je meer kennis hebt dan de concurrentie. Ook wordt je sneller gekozen of gevraagd door klanten omdat je meer bewijs van kennis hebt dan de concurrentie.

Ons advies: Maak tijd en geld vrij voor training en opleidingen, die kunnen je in de toekomst veel geld opleveren en geven je een voorsprong op de concurrentie! bedenk wel, dat als je factuurbedragen omhoog gaan, je ZZP belasting OB ook toeneemt. Goed nieuws, maar plan dit wel. Heb je hulp nodig? We hebben je graag, bekijk de boekhoudservices die we bieden.

Danichy Nobbe
Danichy

Vergelijkbare berichten