ZZP auto kopenof leasen

ZZP auto kopen of leasen? (tips)

ZZP auto kopen, leasen of gaan fietsen? Je ziet het vaker bij een ZZP’er die net begint: ze kopen direct een grote auto. Want er komt toch genoeg geld binnen. Niemand houd je tegen enje bent tenslotte eigen baas. Toch vraag je je af: is het wel zo verstandig om als ZZP’er een (dure) auto aan te schaffen? En zo ja, hoe?

Hieronder leg ik je uit aan de hand van drie vragen of en hoe je als ZZP’er een mooie auto kunt rijden, maar ook wat de risico’s zijn voor jouw onderneming.

1. Heb ik een eigen auto nodig?

Over het algemeen is het verstandig om in de eerste drie jaar van je ZZP’er-schap niet meer kosten te maken dan nodig is. Je bent een bedrijf aan het opbouwen en Hollandse zuinigheid leidt to stabiliteit. Veel ondernemers noemen dit “vlees op de botten”. Het wil zeggen dat je nieuwe zaak robuust wordt en je niet direct failliet gaat bij tegenslag, maar voldoende reserves hebt.

Het is verstandig om eerst je ZZP inkomen stabiel te maken, voordat je aan luxeartikelen gaat denken, ook is het aan te raden of een auto de beste investering is die je kunt doen. Is er niet bijvoorbeeld een training, waarin je eigenlijk beter zou kunnen investeren? Het rendement van een training is vaak veel hoger dan het rendement van een auto.

Autorijden in Nederland is duur. Hoe je het ook bekijkt. Heb je echt een eigen auto nodig? Of wil je graag een auto voornamelijk voor privé-redenen? Het alternatief, Openbaar Vervoer is in Nederland goed geregeld en kan een zeer goede optie zijn. Overweeg het! Of, als je opdrachtgevers zich in dezelfde stad of dorp bevinden als jij, overweeg een fiets of elektrische scooter. Lang niet zo stoer als een mooie nieuwe bolide, maar je voorkomt grote financiele problemen.

2. Waar moet de auto aan voldoen?

Ok, je hebt besloten dat het onvermijdelijk is, je hebt een auto nodig. De volgende stap is voor jezelf op een rij te zetten wat je nodig hebt in een auto.

  • Ga je spullen vervoeren (bijv. Gereedschap, Materialen, producten)?
  • Hoeveel kilometers verwacht je per jaar te rijden?
  • Hoeveel mensen moet je kunnen vervoeren?
  • Wat is je budget?

Aan de hand van deze vragen kun je snel auto’s uitsluiten. Als je regelmatig gereedschappen of vuile materialen vervoert, valt een sportwagen met leren bekleding snel af. Het plaatje begint zich al te vormen in je hoofd wat voor auto nodig is.

Nu hou je nog een keuze over tussen een nieuwe of een gebruikte wagen. Veel mensen kijken gelijk naar een nieuwe auto. Waarom zou je echter, als je ook geld kan besparen met een occasion die de komende 3 jaar goed mee kan zonder problemen. Hou in je achterhoofd dat je startende bent en iedere euro die je in de eerste 3 jaar opzij kan zetten. Kosten besparen zou geen gek idee zijn.

3. Hoe kan ik als ZZP auto leasen of kopen?

Wil je als ZZP auto kopen, heb je gled nodig. hoe ga je de auto betalen? Ga je de auto kopen, of ga je geld lenen om hem aan te schaffen? Vergis je niet, welke auto je ook kiest en welke vorm van financiering, het kost altijd veel geld en een auto is over het algemeen een slechte investering (tenzij je een taxibedrijf bent). Heb je geld gereserveerd voordat je begon met ondernemen, dan is het kopen en direct betalen de beste optie. Bedenk je wel dat het geld weg is en als je dus investeringen moet doen voor je bedrijf, dan is dat geld niet meer beschikbaar. Wil je je potje niet aanbreken, dan is leasing een optie.

Er zijn grofweg 5 manieren om een auto te financieren:

Financial Lease ZZP

Financial lease is vergelijkbaar met een reguliere banklening. Een leasemaatschappij schaft de auto aan, waarbij de auto dient als onderpand. je betaalt rente voor de lening en aflossing voor de auto. Vaak is er een eindtermijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor verzekering, wegenbelasting, onderhoud en natuurlijk brandstofkosten. Je wordt (economisch) eigenaar van de auto van dag één. De leasemaatschappij houdt het overschrijvingsbewijs om het onderpand te garanderen. Na betaling van de laatste termijn, is de auto echt van jou.

Vanaf de eerste dag verschijnt de auto en de lening op je balans. Dit kan impact hebben op andere financieringen die je wilt, zoals een hypotheek.

Omdat de auto zakelijk ter beschikking gesteld wordt, betaal je bijtelling over privé gebruik van de auto. Dit kan behoorlijk prijzig zijn.

Operational Lease ZZP

Eigenlijk is Operational Lease het huren van een auto inclusief alles behalve brandstof. De auto wordt nooit je eigendom en je betaalt voor het gebruik ervan. Operational Lease biedt je het gebruik van een auto, maar is dus niet het zelfde als ZZP auto kopen. Je komt een bepaalde duur overeen met de leasemaatschappij, daarna lever je de auto weer in. Gemiddeld betaal je 20% meer voor de auto dan wanneer je hem zelf zou kopen en hij wordt niet je eigendom. Daar staat tegenover dat alle zorgen om de auto uit handen genomen worden en er geen lening op je balans verschijnt.

Omdat de auto zakelijk ter beschikking gesteld wordt, betaal je bijtelling over privé gebruik van de auto. Dit kan behoorlijk prijzig zijn. Er zijn diverse leasemaatschappijen, die je op weg kunnen helpen met het afsluiten van een operational lease contract. Wij hebben goede ervaringen met Wittebrug Lease en raden ze daarom van harte aan.

Netto-Operational Lease ZZP

Netto-Operational Lease zit tussen Financial Lease en Operational Lease in. De auto wordt gefinancierd door de leasemaatschappij, inclusief wegenbelasting, maar komt niet op de balans van je bedrijf. Je regelt al het andere zelf en Aan het einde van het contract mag je de leaseauto bij de leasemaatschappij in leveren of over te nemen.

Omdat de auto zakelijk ter beschikking gesteld wordt, betaal je bijtelling over privé gebruik van de auto. Dit kan behoorlijk prijzig zijn (binnenkort zal ik een apart artikel publiceren dat de vraag “hoe werkt bijtelling ZZP?” beantwoordt).

Private Lease ZZP

Bij private lease ga je eigenlijk een “Operational Lease” aan, maar dan buiten je zaak om. Je betaalt voor het gebruik van de auto, niet voor het eigendom. Zakelijke kilometers kun je aftrekken tegen 19 Eurocent per kilometer, privé kilometers natuurlijk niet. Omdat alles buiten je bedrijf om gaat, betaal je geen bijtelling. Wel is er kans dat een Private Lease een BKR-registratie veroorzaakt. Hierdoor wordt het lastiger om andere financieringen te doen in privé. Dit merk je bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen.

Ben je op zoek naar een auto via een ZZP private lease constructie? Vaak ben je voordelig af als je in plaats van een nieuwe auto een jong gebruikte leasewagen neemt. Dit scheelt geld en daarnaast zijn de auto’s meestal direct beschikbaar. Je hebt dus niet te maken met lange levertijden van een fabrikant! Onderstaande vergelijker zorgt ervoor dat je beste vergelijking maakt tussen de verschillende aanbieders.

ZZP Auto kopen met eigen geld (friends, fools & family)

Wil je geen schulden, geen auto op je balans, geen BKR-registratie maar wel een auto? Koop hem dan privé met eigen geld en trek je zakelijke kosten af van de belasting. Je kunt onderhandse leningen aangaan met familie en vrienden, maar bedenk ook hier, het hebben van schulden kan, zelfs bij familie en vrienden, ongemakkelijke situaties veroorzaken.

Conclusie

  • TIP 1: Zet het voor jezelf goed op een rij en neem als je een auto nodig hebt echt even de tijd om een goed overwogen beslissing te nemen. Je zit aan een auto een lange tijd vast en je wil hier later geen spijt van hebben.
  • TIP 2: Begin zo klein mogelijk en zet geld opzij als je wat meer luxe wil. Koop deze dan als je het geld vrij beschikbaar hebt om problemen te voorkomen.
  • TIP 3: Als het kan, neem dan het openbaar vervoer, beter voor het milieu en beter voor je bedrijf.

Ik hoop dat ik vanuit mijn rol als boekhouder ZZP je hiermee een antwoord heb kunnen geven op de vragen: ZZP auto kopen, leasen of niet? En zo ja, hoe?

FreshZZP kan je helpen financiele overzicht te maken. Zo weet je exact weet wat je budget is voor een auto. Ook hebben we de juiste connecties met leasemaatschappijen.

Vergelijkbare berichten