Welke zzp verzekeringen zijn nodig

Welke ZZP verzekeringen zijn nodig?

Wanneer je als zelfstandige start, kun je overweldigd raken door het grote aanbod aan ZZP verzekeringen. Voordat je als startende ondernemer een zakelijke verzekering kiest, maak je een inschatting van de risico’s die je als zelfstandige gaat lopen. Hoe ga je deze risico’s beheersen en managen? Voor sommige risico’s kan je een eigen buffer achter de hand houden, maar vaak heb je ook een zakelijke verzekering ZZP nodig.

De vraag is dan welke ZZP verzekeringen passen bij jou? Wij zetten voor jou op een rij welke ZZP verzekeringen het meest gekozen worden door (startende) zelfstandige ondernemers. En waarvoor deze ZZP verzekering dient.

Geschatte leestijd: 9 minutes

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Een veel gestelde vraag voor startende zelfstandigen is “Welke verzekering heb ik nodig als zzp’er?”. Of je nu een zelfstandige projectmanager of een freelance timmerman bent, ontdek welke zzp verzekeringen belangrijk zijn. Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kan je daarvoor maatregelen treffen om deze te voorkomen. Of in ieder geval te beperken. De overgebleven risico’s kan je verzekeren.

welke zzp verzekeringen zijn nodig
“Als je net start als freelancer, heb je veel zaken aan je hoofd. Verzekeringen worden vaak vergeten”

Als je net start als freelancer, heb je veel zaken aan je hoofd. Om tijd te besparen hebben we de zzp verzekeringen op een rij gezet, die het vaakst door startende ondernemers wordt gekozen. Ben je al een zzp’er, dan is het verstandig om te kijken of je wel voldoende bent verzekerd voor de werkzaamheden die je uitvoert. Voor advies over de verschillende soorten zzp verzekeringen kan je terecht via het partner netwerk van FreshZPP.

Het gaat hierbij om de volgende acht zzp verzekeringen:

  1. Zorgverzekering
  2. Aansprakelijkheidsverzekering zzp
  3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  4. Rechtsbijstandsverzekering zzp
  5. Zakelijke autoverzekering
  6. Bedrijfsschadeverzekering zzp
  7. Voorraad- en inventarisverzekering
  8. Pensioenverzekering

#1 Zorgverzekering

De verplichte verzekering zzp is vooralsnog de zorgverzekering. Een ziektekostenverzekering is voor iedereen die in Nederland woont verplicht. Ook als je zelfstandig ondernemer bent. In loondienst betaalt de werkgever de werkgeversheffing, als ondernemer betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is gebaseerd op je belastbaar inkomen, de Zorgverzekeringswet premie.

Was je via je werkgever collectief verzekerd voor de zorg? Dan kan je deze ziektekostenverzekering gewoon door laten lopen, maar dan zonder het voordeel van de collectiviteit. Deze vervalt natuurlijk. Je kan bovendien gebruikmaken van andere collectieve zzp verzekeringen voor de zorg.

#2 Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Een aansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) is onmisbaar. Als zzp’er zijn er vervolgens twee vormen van aansprakelijkheid waar je mee te maken kan krijgen. Namelijk de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. In tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt een particuliere WA verzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt. Een zakelijke WA verzekering zzp is daarom noodzakelijk.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) dekt schades die je tijdens jouw werkzaamheden aanricht aan anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klant die over jouw verfspullen struikelt en maanden in het gips zit. Of je levert de bestelde wasmachine af en stoot tegen een kostbaar schilderij wat aan de muur hangt met schade als gevolg. Zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp draai je zelf op voor de financiële gevolgen van deze schade of letsel.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zpp

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp is niet verplicht. Maar steeds meer opdrachtgevers kennen alleen opdrachten toe als de zzp’er een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Daarnaast kan een branche vereniging ook eisen dat je deze verzekering afsluit.

Er zijn namelijk beroepsgroepen, zoals architect, accountant of adviseur, waarbij door verkeerd advies vermogensschade veroorzaak kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een parkeergarage welke instort door een berekeningsfout van de architect. Of een accountant die een fout maakt waardoor de belastingaangifte niet correct is. In zulke gevallen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zeker aan te raden.  

CAR verzekering zzp voor bouwsector

Indien je constructie werk uitvoert, is een CAR verzekering zzp (Construction AllRisk)  de juiste keuze. Je verzekert jezelf daarmee tegen eventuele gevolgschade van de uitgevoerde constructie werkzaamheden. Constructief werk zijn alle werkzaamheden die je verricht aan een constructie van een gebouw. Zoals draagmuren, daken, steun- en draagbalken plaatsen.

Als je bijvoorbeeld een draagmuur verkeerd bouwt en een deel van het gebouw stort in, dan zijn de kosten een stuk hoger dan enkel het plaatsen van een nieuwe draagmuur. Alle schade hieromheen noemen we gevolgschade. Deze gevolgschade bij constructie werk verzeker je met een CAR verzekering zzp. Indien je in de bouwsector als zzp’er werkzaam bent, eisen opdrachtgevers dat je een speciale CAR verzekering zzp hebt.

Wat is het verschil tussen een AVB en CAR verzekering? Een AVB geeft dekking voor algemene aansprakelijkheid en schade aan het materiaal van de opdrachtgever. Voor gevolgschade aan het bouwproject zelf en je eigen materialen heb je een CAR verzekering nodig. Zorg daarom dat je de benodigde zzp verzekeringen afsluit voordat je aan de slag gaat met een opdracht in de bouwwereld.

aov verzekering zzp
Arbeidsongeschiktheid kan voor grote problemen zorgen, terwijl een AOV verzekering niet duur hoeft te zijn

#3 AOV verzekering zzp

Je hoopt natuurlijk dat je nooit aanspraak hoeft te maken op je AOV verzekering zzp (ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering), maar toch is het zeker de moeite waard om hier goed over na te denken. Anders dan in loondienst, heb je als zelfstandig ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Vaak denken freelancers ‘mij overkomt niets’, of ‘als ik ziek ben, kan ik heus wel doorwerken’.

Zij nemen dan vaak een bewust risico, ook omdat ze in de veronderstelling zijn dat een AOV verzekering zzp duur is. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. De premie die je betaalt is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en het eigen risico dat je kiest.

Om te bepalen of een AOV verzekering zzp gewenst is, zet je eerst op een rij wat het betekent als je langdurig niet kan werken. Welke kosten lopen door en op welke inkomsten kan je nog rekenen? En heb je voldoende reserves achter de hand? Daarnaast laat je een expert de premie berekenen voor jouw eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op basis van deze gegevens kan je een verstandige keuze maken. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met FreshZZP.

#4 Rechtsbijstand verzekering zzp

Als zzp’er is het aan te raden een rechtsbijstand verzekering zzp af te sluiten. Tijdens je werk als zelfstandige kan je in een juridisch conflict komen met een klant of toeleverancier. Een rechtsbijstand verzekering zzp dekt dan bijvoorbeeld de advocaat-, deurwaarders- en proceskosten.

Wees alert dat een particuliere rechtsbijstandsverzekering geen juridische hulp biedt bij zakelijk kwesties. Met een zakelijke verzekering zzp ontvang je deze hulp wel. Je betaalt daarvoor een maandelijkse premie, die precies is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico’s.

#5 Zakelijke autoverzekering zzp

Bij een zakelijke autoverzekering zzp is het heel simpel. Indien je de auto of bestelwagen op naam van je bedrijf aankoopt, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Indien de (bestel)auto op je persoonlijke naam staat, dan mag je deze gewoon als particulier verzekeren. Maar let op, de meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Rijd je meer kilometers, dan is een zakelijke autoverzekering zzp verplicht. Voorkom discussies achteraf en zorg dat je de juiste auto verzekeringen neemt.

#6 Bedrijfsschadeverzekering

Zijn je goederen gestolen of onbruikbaar geworden door bijvoorbeeld waterschade of een bedrijfsbrand? Dan kan het gebeuren dat je onderneming tijdelijk stil ligt. Daardoor mis je kostbare omzet. Met een bedrijfsschadeverzekering of bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je het wegvallen van je omzet als gevolg van inbraak-, brand-, aanrijding-, storm-, water- of milieuschade.

Een bedrijfsschadeverzekering dekt ook het wegvallen van inkomsten, als bijvoorbeeld de toegangsweg is afgesloten door een brand in de buurt. Hoe langer het duurt voor je weer lekker aan de slag kan, des te meer inkomsten je verliest. Laat je daarom goed adviseren door een verzekeringsdeskundige via FreshZZP of je deze verzekering nuttig voor je is.

Voorraadverzekering ZZP
Voorraden kunnen de achilleshiel van de ZZP’er zijn!

#7 Voorraad- en inventarisverzekering

Een goede voorraad- en inventarisverzekering dekt de schade aan opgeslagen voorraad of inventaris als gevolg van brand, inbraak, storm of stevige regenbui. Let wel goed op bij het afsluiten van deze verzekeringen, want de meeste verzekeraars hebben een belangrijk voorwaarde dat je pand voldoende beveiligd is. Voorkom discussies achteraf en laat je goed informeren door een verzekeringsexpert, die ook op de hoogte is van de kleine lettertjes in de voorwaarden. Vraag hiervoor advies via FreshZZP.

#8 Pensioenverzekering

Denk goed na als zelfstandig ondernemer over een pensioenverzekering. Als ondernemer heb je na je AOW-leeftijd alleen recht op AOW. Je bent daarnaast zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Je kan natuurlijk iedere maand een vast bedrag opzij zetten op een aparte zakelijke spaarrekening. Echter vraagt dit de nodige discipline en bovendien is het rendement momenteel historisch laag. Daarom is het goed om na te denken over één van de volgende zzp verzekeringen, zoals pensioenverzekering zzp, lijfrenteverzekering of beleggingen.

ZZP verzekering kosten

Laat je als ondernemer altijd goed informeren door een deskundige over je risico’s en de ZZP verzekering kosten. Als startende, maar ook als doorgewinterde ondernemer, is het verstandig om goed verzekerd te zijn. Zodra je de beste verzekeringen hebt afgesloten, kan jij je focussen wat echt belangrijk voor jou is, namelijk je bedrijf runnen en geld verdienen.

FreshZZP heeft in zijn partner netwerk diverse verzekeringsspecialisten die je goed informeren over de verschillende soorten zzp verzekeringen. Ze rekenen daarbij ook de zzp verzekering kosten voor je uit. Alsmede je maandelijkse premies en wat je vergoed krijgt bij de afgesloten zzp verzekeringen. Neem daarom gerust een keer contactmet ons op.

FreshZZP diensten

Naast zzp verzekeringen bieden we je graag het totaalpakket aan voor ontzorging. Als boekhouder ZZP voeren je administratie via onze boekhoudservices (Zelf Beginnen, PLUS boekhoudservice en DGA boekhoudservice) en helpen je je cashflow beheren via onze factoring en voorfinanciering diensten.

Vergelijkbare berichten