voorbeeld factuur

Voorbeeld factuur voor ZZP’ers (5 to do’s bij ZZP facturen)

Veel startende ZZP‘ers vragen ons waar een factuur aan moet voldoen als ze die naar hun klanten willen sturen. We geven ze dan vaak een voorbeeld factuur, zodat ze niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Dit factuur voorbeeld deel ik nu met jou in dit artikel, samen met een lijst van 5 dingen die je beter niet kunt vergeten op je factuur.

Ik hoop dat het je helpt sneller en nóg beter van start te gaan met je nieuwe ZZP onderneming. Er zijn tenslotte al genoeg uitdagingen op je pad. Laten we er deze uitdaging samen aanpakken.

Hoe gebruik je het Factuur Voorbeeld?

Onderstaand vind je een voorbeeld van een geldige factuur. De excel versie van het document kun je downloaden via de link onder het plaatje. Natuurlijk mag je het voorbeeld zelf gebruiken en aanpassen naar je eigen smaak, we delen deze informatie met ZZP’ers om zo veel mogelijk kennis te delen.

voorbeeld factuur

Voorbeelden downloaden

1. Leverancier

Vermeld op je factuur jouw bedrijfsgegevens. Voor de ontvanger van jouw factuur (en dienst) ben jij de leverancier. Bedenk dat jouw klant duidelijk moet kunnen zien wie jij bent. Dit doe je door tenminste de volgende gegevens over jouw bedrijf op de factuur te vermelden:

Op de voorbeeld factuur is deze informatie netjes gegroepeerd en aangegeven onder ‘1’.

2. Factuurdatum

De aanschafdatum moet op de factuur staan. De datum waarop de klant de producten of diensten van je heeft aangeschaft heeft is beter bekend als factuurdatum. In geval van diensten is deze datum vaak de datum waarop je daadwerkelijk deze factuur maakt. Je klant kan aan de hand van de factuurdatum in de administratie te herleiden wanneer betalingen plaats moeten vinden. Vergeet niet dat je een betaaltermijn hebt afgesproken met je klant. Waarschijnlijk zal je klant de factuur betalen op of rond de factuurdatum plus de betalingstermijn die je hebt afgesproken.

Als je factuurdatum dus staat op bijvoordbeeld 27 februari 2022 en je betaaltermijn is 30 dagen, zal je factuur betaald worden eind maart. Het anti-dateren van de factuurdatum om sneller betaald te krijgen is niet toegestaan en wordt ook vaak niet geaccepteerd door bedrijven!

In geval van facturatie over een maand werk, zou je bijvoorbeeld kunnen vermelden “werkzaamheden Maart 2022”, of als je product op een specifieke datum is geleverd, vermeld dan die datum.

Op de voorbeeld factuur is deze informatie aangegeven onder ‘2’.

3. Klantgegevens

Natuurlijk moet je vermelden aan wie je de factuur stuurt. Vermeld tenminste de naam van de klant, als het een particulier betreft. Of de bedrijfsnaam als het een zakelijke levering betreft.

Het is een goede gewoonte om het geaddresseerde emailadres ook te vermelden op de factuur. Tegenwoordig worden facturen bijna niet meer per post verstuurd, als je een kopie van de factuur later terug leest, zie je direct naar welk adres de factuur gestuurd is.

Op de voorbeeld factuur is deze informatie aangegeven onder ‘3’.

4. Productprijs

Vermeld op je factuur de individuele prijs van je product of dienst. Zo kan je klant meerekenen hoe je tot het totaal verschuldigde bedrag bent gekomen.

Productprijzen zijn ook erg belangrijk in geval van retouren. Stel je voor dat je geen aparte productprijzen vermeld op je factuur en je hebt 4 broeken verkocht in je webshop, waarvan je klant er 1 niet wil. Welk bedrag moet er dan verrekend worden? Precies, door het vermelden van de productprijs voorkom je discussie.


De productprijs is aangegeven op het factuur voorbeeld onder ‘4’.

5. Totaalbedrag en BTW

De prijs per product of dienst vermenigvuldigd met het aantal dat hiervan gekocht is door de klant, vormen het totaalbedrag. Daarnaast vermeld je op je factuur hoeveel BTW je rekent. De BTW zal je klant aan jou betalen, en hiermee moet je btw aangifte doen. Als ondernemer ben je verplicht om het BTW bedrag en gerekende BTW percentage op je factuur te vermelden. Met alle BTW bedragen over je facturen moet je later weer BTW aangifte doen.

Het totaalbedrag is aangegeven op het factuur voorbeeld onder ‘5’.

FreshZZP neemt je facturatie uit handen

Als je overigens helemaal niet zelf facturen wilt maken, ik doe het graag voor je als je je aanmeld voor de PLUS of DGA boekhoudservice. Meld je aan via de site of bel mij en ik ga aan de slag voor je! Bijkomend voordeel is dat FreshZZP ook facturen voor je kan voor financieren via een korte termijn lening. Zo hoef je niet te wachten tot je klant eindelijk de factuur betaald. Je kunt volledig ontzorgd ondernemen!

Zelf boekhouding doen

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je je boekhouding nu juist zelf doen? Lees dan verder in ons artikel ZZP boekhouden, je kan het ook zelf! Hierin helpen we je om naast facturatie het hele proces van ZZP boekhouden op te pakken. Daarnaast bieden we je een vergelijker voor de juiste boekhoudsoftware, zodat jij als ZZP-er de juiste keuze maakt, terwijl je op de kleintjes blijft letten. Houd je van een uitdaging? Lees dan snel verder!

Vergelijkbare berichten