Starten als ZZP

Starten als ZZP in 5 stappen (slideshare)

ZZP-ers in spé vragen ons regelmatig hoe wordt je ZZP er en of FreshZZP hen daarmee kan helpen. Om het gedachteproces makkelijker te maken, deel ik hieronder de slides van een presentatie die wij regelmatig geven aan “soon-to-be” ZZP’ers. In deze presentatie vertellen wij je welke 5 stappen je het best kunt nemen om een succesvolle start als ZZP te maken.

Geschatte leestijd: 11 minutes

Slideshare Starten als ZZP’er in 5 stappen

Stap 1: Beslissing, Mindset en Voorbereiding

Voordat je je inschrijft als ZZP’er en aan de slag gaat, adviseer ik om goed een aantal zaken op een rij te zetten. Dit gaat over je eigen mindset en je omgeving.

Mindset om te starten als ZZP

Even voor je zelf beginnen”. Klinkt goed en lijkt niets bijzonders. Toch zijn een aantal zaken fundamenteel anders. De belangrijkste is, dat niemand anders dan jijzelf verantwoordelijk wordt voor je inkomen. In principe geldt: doe je niets, verdien je niets. Er is geen WW die je opvangt als je niets verdient en niemand zal jou verplichten om 9.00 uur op kantoor te zitten.

Dat betekent dat de drive uit jezelf moet komen. Je gaat niet meer mee met de massa, omdat het nou eenmaal zo is. Je kennis op peil houden door middel van training en opleiding? Vanaf nu neem je iedere beslissing helemaal zelf.

Stel je zelf de vraag: Wil ik dat wel? Sta ik sterk genoeg in mijn schoenen? Want meegaan met de massa is ook wel makkelijk. Over veel zaken hoef je je niet druk te maken en bovendien, werk je in loondienst, krijg je ook nog eens een kerstpakket!

Andere ZZP’ers

Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die overweegt om ZZP te worden. Toch raad ik je aan om eens te praten met andere ZZP’ers. Hoe ervaren zij het zelfstandig ondernemerschap? Hoe verliep hun start als ZZP? Wat vinden ze er prettig aan en vooral, wat niet? Een observatie van ons is dat veel ZZP’ers het “samen” werken missen en hiervoor oplossingen bedenken, zoals tegelijk werken in een bedrijfsverzamelpand, of partnerschappen aangaan met andere ZZP’ers. Aan de andere kant horen wij van veel ZZP’ers dat vrijheid het belangrijkste is, niemand vertelt je meer wat wanneer moet gebeuren en zeker niet hoe! Praat met andere ZZP’ers en luister naar hun ervaringen. Zo leer je van anderen en kun je een betere afweging maken.

ZZP Business plan

Familie en vrienden

Je omgeving zal in de komende tijd waarschijnlijk veel merken van jouw beslissing. Hoe beter zij voorbereid zijn op jouw verandering, hoe makkelijker het wordt voor iedereen. Ook zullen zij begrijpen dat veel dingen nieuw voor je zijn en dat het soms meer tijd kost om alles goed op de rit te krijgen. Wellicht dat je een keer een borrel met vrienden afzegt omdat je nog wat werk moet afmaken. Wellicht dat je wat minder tijd doorbrengt met je partner terwijl je bezig bent een stabiel inkomen op te bouwen.

Je familie en vrienden zijn je veilige thuisbasis, waar je altijd op wilt kunnen terugvallen na je start als ZZP. Door met hen te praten over je plannen en dromen help je ze om jou te helpen!

Businessplan

Nu je mindset goed is en je omgeving weet wat je van plan bent, is het tijd om je plannen op te schrijven. Door je plannen op te schrijven, worden ze concreet en gaan ze “leven”.

De tijd van business plannen van 100 pagina’s dik is voorbij. Vaak is een goed begin om te werken met het Business Model Canvas, waarin je je onderneming van alle kanten belicht en de toegevoegde waarde (bestaansrecht) goed bekijkt.

Hieronder legt Caroline Merckx van FlandersDC je uit hoe het model werkt en wat je er mee kunt als je besluit ZZP te worden. Scheelt een heleboel tijd!

Caroline Merckx legt uit hoe het Business Model Canvas werkt

Stap 2: Zelfstandigheidstoets doen en rechtsvorm kiezen om te starten als ZZP

Belastingdienst

Problemen voorkomen met de belastingdienst is veel beter dan genezen. Ook voorkom je een heleboel zorgen door vanaf het begin van je ZZP-carrière zaken goed en netjes te regelen.

Zelfstandig ondernemer?

Na je start als ZZP zul je regelmatig zaken (moeten) doen met de belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken. Om te zorgen dat het wel makkelijker wordt, is het slim om goed beslagen ten ijs te komen en wat huiswerk te doen voordat je je onderneming begint.

Vanuit belastingperpectief is het belangrijk om te weten of je aangemerkt zal worden als ondernemer. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn niet als ondernemer te werken, in andere gevallen juist wel. Aangemerkt worden als ondernemer kan bijvoorbeeld betekenen dat je omzetbelastingplichtig wordt.

De Belastingdienst heeft een check, die je kunt doen, om uitsluitsel te krijgen: doe de check nu!

Wet DBA

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is een moeilijke wet die veel impact kan hebben. Om een lang verhaal kort te maken, de reden van het bestaan van deze wet is om te voorkomen dat mensen worden gedwongen te starten als ZZP, zodat werkgevers minder risico’s lopen. Gevolg van de wet is helaas een heleboel papierwerk. Ga je werken voor een klant, bekijk goed hoe je overeenkomst er uit moet zien, om “schijnzelfstandigheid” te voorkomen. Het moet duidelijk zijn, dat je eigen baas bent en jouw klant niets te zeggen heeft over hoe jij je werk uitvoert.

In dit artikel van de belastingdienst, lees je waar je rekening mee moet houden en vind je (gelukkig) ook modelovereenkomsten, die je kunt gebruiken om problemen te voorkomen.

Ondernemersadvies voor rechtsvorm

Als het kan, win advies in van andere ZZP’ers en van adviseurs of boekhouders over starten als ZZP. Welke rechtsvorm raden zij aan en waarom? Welke rechten en plichten brengt dit met zich mee? Als adviseur kan FreshZZP jou helpen de juiste keuze te maken, gebaseerd op jarenlange ervaring met veel ZZP’ers. Neem contact met ons op of meld je aan voor onze boekhoudservice als je hulp nodig hebt.

Er zijn 3 types onderneming die je kunt kiezen als ZZP’er:

 1. Eenmanszaak
 2. Vennootschap onder Firma (VOF)
 3. Besloten Vennootschap (BV)

Veel ZZP’ers starten als ZZP via een eenmanszaak, maar het kan fiscaal aantrekkelijker zijn om te werken via een BV of VOF. Dit heeft alles te maken met de winst die je verwacht te gaan maken en hoe je opbrengsten naar privé kunt halen of herinvesteren, terwijl je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Het is mogelijk om later te wisselen, maar je hebt dan wel kans, dat je tussentijds moet afrekenen met de belastingdienst.

Stap 3: Je (uur)tarief bepalen

Bij het bepalen van je (uur)tarief zijn twee vragen van belang:

 • Wat heb ik nodig? (MUST HAVE)
 • Wat is marktconform? (SHOULD HAVE)

Wat heb ik nodig om te starten als ZZP ?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het van belang dat je de kosten van je eigen leven goed in kaart hebt gebracht. Wat zijn de kosten van je huur of hypotheek elke maand? De kosten van de verzekeringen van jou en je gezin? de voetbaltraining van de kinderen?

Zodra je dit in kaart hebt gebracht, weet je wat je absolute minimum is wat je per maand moet verdienen. Vervolgens doe je een (voorzichtige) schatting van het aantal uren of diensten dat je per maand verwacht te leveren. Deel nu je persoonlijke kosten door het aantal uren of diensten en, voilà daar is je minimum (uur)tarief! Is dit te hoog, zul je ofwel meer diensten/uren moeten leveren per maand ofwel je persoonlijke maandlasten moeten verlagen.

Wat is realistisch/marktconform?

Om jezelf niet uit de markt te prijzen of juist omgekeerd, teveel financiële risico’s te lopen, is het van belang dat je tarief klopt. Niet te laag, niet te hoog. Maar wanneer is je tarief te laag of te hoog? Er is maar één manier om hier achter te komen, vraag het aan anderen!

Wellicht kom je na bovenstaande berekening op een uurtarief dat lager ligt dan de gemiddelde prijs in de markt. In dat geval raad ik je aan je prijs hoger te maken. Over het algemeen geldt, als je niet meer dan 10% boven of onder de gemiddelde marktprijs zit, zit je goed.

Stap 4: Naar de Kamer van Koophandel en bank

Uiteindelijk is het zover. Je plan is klaar, je omgeving weet wat ze te wachten staat, je hebt de juiste adviseurs om je heen verzameld, nu nog een bedrijf en een bankrekening!

Kamer van Koophandel

Je bedrijf inschrijven bij de KvK gaat tegenwoordig grotendeels digitaal. Alle formulieren, DigID koppelingen kunnen gedaan worden vanaf je telefoon in je luie stoel. Pas als al het papierwerk in orde is, plan je een afspraak om naar je lokale KvK kantoor te gaan voor een legitimatie-check.

Vergeet niet goed na te denken over:

 • Je bedrijfsnaam
 • De bedrijfsomschrijving

Tot slot moet je bedrijf worden ingedeeld onder een SBI-code. De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) is een hiërarchische indeling van economische activiteiten. Het CBS gebruikt deze voor haar statistieken. Het CBS heeft een handige tool online staan, om dit van te voren alvast te bekijken.

Bankrekening openen

Nu je bedrijf officieel bestaat, kun je een bankrekening openen op naam van het bedrijf. De meeste traditionele banken willen dat je hiervoor persoonlijk langskomt. De “moderne” internetbanken bieden je meestal de mogelijkheid om via de app alles in orde te maken. Zelfs het scannen van je legitimatie via de RFID-chip in je paspoort en telefoon kan allemaal via de app.

Traditionele grootbanken of toch kiezen voor modernere Internetbanken?

Bekijk goed welke banken welke voordelen bieden. Vaak bieden de traditionele grootbanken (ING, ABN AMRO, Rabobank) je kosteloos een rekening aan als je gaat starten als ZZP. Na het eerste jaar zul je moeten betalen voor het klant zijn en voor iedere transactie. Internetbanken bieden meestal geen eerste jaar voordeel, maar geven je veel meer flexibiliteit via hun app. Zo kun je vaak meerdere rekeningen kosteloos toevoegen, digitale en fysieke betaalkaarten en creditcards aanmaken en bieden ze vaak extra voordelen, zoals een jaar lang upgrade van je Dropbox abonnement, of korting op je Netflix abonnement.

Belangrijke overweging in je keuze is wil je zakelijk bankieren bij dezelfde bank waar je privé bankiert? Dit kan je een voordeel opleveren als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen. Je bank heeft dan inzage in jouw privé situatie maar ook zakelijk. Het kan ook een beperking zijn. Zo hebben wij ZZP’ers leren kennen waar zakelijke afspraken met de bank, automatisch ook golden voor privé (bijvoorbeeld een borgstelling voor de zaak, die plotseling ook geld voor je privé hypotheek)

Stap 5: Het opzetten van een bedrijfsadministratie

Hier kan FreshZZP je mee helpen. Je bent wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie (boekhouding) te voeren en hierin kan veel tijd gaan zitten. Er zijn twee mogelijkheden:

 • Zelf je administratie doen
  • veel werk
  • belastingen kunnen een uitdaging zijn
  • Kostbare tijd kun je vaak beter gebruiken voor andere zaken
 • Je administratie uitbesteden
  • Maak maximaal gebruik van bestaande kennis
  • Focus op de inkomstenstroom van je onderneming, in plaats van op de administratie
  • Mogelijkheid tot optimalisatie van zakelijk en privé waardoor je meer verdient

In beide gevallen helpen we je graag verder.

Zelf beginnen

FreshZZP helpt je starten als ZZP , als je zelf je administratie wilt doen, via het abonnement “FreshZZP Zelf beginnen“. Binnen dit pakket krijg je toegang tot je eigen administratie in Exact Online, wekelijks organiseren we sessies om veel voorkomende problemen te helpen voorkomen of oplossen. Ook bieden we je basis- en gevorderden training aan voor het werken met Exact Online en het boekhouden in het algemeen.

Omdat je administratie in dit pakket een accountantskoppeling heeft met FreshZZP, kunnen we je snel helpen als er problemen zijn.

Laten doen

Ook bieden we je, afhankelijk van je ondernemingsvorm de volledig ontzorgende boekhoudservice “ZZP Plus” en “ZZP DGA” aan. Hier voeren wij de boekhouding voor jou en heb jij alle inzichten via de app en onze portal. Bij deze abonnementen is het bijkomend voordeel dat we facturen voor je kunnen voorfinancieren. Hierdoor blijf je altijd voldoende werkkapitaal op je rekening houden, ook als je een keer moet wachten op een laat betalende klant.

Heb je vragen, het team van FreshZZP staat voor je klaar! Bel ons op 0182 – 526 826

Vergelijkbare berichten