ZZP lening

Hoe ZZP lening via factuur voorfinancieren jou helpt

Een ZZP lening kan je helpen om je cash flow gezond te houden. Als ZZP’er heb je vaak te maken met langere betalingstermijnen dan gewenst is. Je hebt je service verleend aan een kantoor, een grote order geleverd aan een bedrijf, het is tijd om de factuur op te maken.

Vaak zijn de betalingstermijnen bij bedrijven tenminste 1 maand of als je pech hebt nog langer. Je moet daardoor (te) lang op je welverdiende geld wachten. Dit is altijd vervelend, want je cash flow is daardoor laag. Maar dit probleem kan je oplossen door een ZZP lening te nemen die jouw uitstaande facturen voorfinanciert.

Nee, dit is niet hetzelfde als freelance factoring of factoring ZZP facturen. We leggen je het verschil uit en daarnaast hoe je met een korte termijn ZZP lening je voordeel kan doen. 

Wat is een korte termijn ZZP lening?

Een ZZP lening is eigenlijk een kort zakelijk krediet bij FreshZZP op basis van het geld dat je nog moet krijgen van je opdrachtgevers/klanten. De facturen die je hebt uitstaan bij bedrijven en instanties worden door ons aan je betaald als een korte termijn lening. Vervolgens houd jij contact met je opdrachtgevers die jouw facturen nog moeten betalen.

Zodra een factuur aan je betaald is, stort je het geld terug aan FreshZZP. Op deze manier beschik je direct over je geld waarvoor je een dienst of product hebt geleverd. Het voordeel van een korte termijn ZZP lening die jouw facturen voorfinanciert is dat jij contact houdt met de opdrachtgever. Jij kent ze bovendien het beste.

FreshZZP draagt bij een ZZP lening het risico dat jij later het geld terugbetaalt, zodra de factuur is voldaan door jouw klant of opdrachtgever. Hierbij beoordelen wij zowel de kredietwaardigheid van jou als ZZP’er als die van je klant. Op basis van deze informatie laten we je weten wat het maximale kredietbedrag is wat je kan lenen.

Hoogte van de ZZP lening

Het bedrag dat we overeengekomen zijn staat dezelfde dag nog op je bankrekening. De hoogte van dit bedrag ligt tussen de 90 en 98% van het totale uitstaande factuurbedrag. Het verschil is hierbij de rente, gebaseerd op het risico van de ZZP lening. Op het moment dat jouw klant de factuur voldaan heeft, betaal je 100% van het ontvangen factuurbedrag terug aan FreshZZP.

Je beschikt met een korte termijn ZZP lening van Fresh ZZP snel over cash geld. Bovendien hoef je niet jouw klant te vragen om snel te betalen, en daarbij uit te leggen dat je cash flow laag is. Het grote voordeel van een ZZP lening is tevens dat jouw klant niets afweet van een factoring ZZP constructie, wat ook meer vertrouwen geeft. Daardoor kan jij je gewoon focussen op waar je goed in bent, in plaats van je zorgen te maken over een tijdige betaling van je factuur.

Hoeveel kost een factoring ZZP lening gemiddeld? De korte termijn lening is niet duur. Je betaalt over 30 dagen 5% van het leenbedrag. Voor 45 dagen is dat 7% en voor 60 dagen 8% over het leenbedrag.

Wat is freelance factoring?

Freelance factoring of factoring ZZP is een algemeen begrip, wat kort gezegd staat voor geld lenen door je openstaande facturen te verkopen. Je sluit met een instantie een factoringovereenkomst af, welke je voorziet in een snelle uitkering van een voorschot op het openstaande factuurbedrag. Je hebt daarbij snel de beschikking over je geld en je hoeft niet te wachten totdat de klant eindelijk aan jou de openstaande factuur voldoet.

ZZP lening

De factoring maatschappij voert een kredietwaardigheid scan uit van jou als ZZP’er en van jouw klant. Op basis van de uitkomst wordt besloten of ze je een freelance factoring lening geven. Voor de overdracht van jouw debiteurenbeheer en bijbehorende risico betaal je een freelance factoring fee. Doorgaans wordt deze verrekend zodra de afnemer het totale factuurbedrag heeft voldaan.

Door factuur verkopen wordt ook het debiteurenbeheer geheel overgedragen aan de factoring maatschappij. De overeenkomst die je afsluit met de factoring maatschappij wordt beschouwd als een verzekering van het kredietrisico. Bij freelance factoring neemt de maatschappij direct contact op met jouw klant over de betaling van de openstaande factuur.

Hoogte bedrag ZZP factoring

Het geld dat je ontvangt voor ZZP factoring ligt gemiddeld tussen de 80 en 100% van je factuur. Je betaalt aan de factoringmaatschappij een fee. Overeenkomstig de gemaakte afspraken, wordt door de factormaatschappij snel een voorschotbetaling verricht op de openstaande factuur. Ook wanneer een betaling lang op zich laat wachten, beschik je op deze manier snel over het kapitaal dat van belang is voor jouw bedrijfsvoering.

Voor veel zzp’ers is factoring onlosmakelijk verbonden met het afdekken van het debiteurenrisico. Het risico op wanbetaling of een onverhoopt faillissement van afnemers kan inderdaad door factoring worden afgedekt. Ook als het voor een onderneming niet belangrijk is om het debiteurenrisico te verkleinen, kan factoring aantrekkelijk zijn. Door de snelle aanwezigheid van kapitaal worden immers financiële risico’s verkleind.

De kosten van ZZP factoring zijn afhankelijk van de betaaltermijn, de kredietwaardigheid van je opdrachtgever(s) en jouw jaaromzet. Meestal kost het je per factuur rond de 2 tot 5% van het totale factuurbedrag.

Verschil tussen korte termijn ZZP lening en ZZP factoring

De verschillen tussen een korte termijn ZZP lening en ZZP factoring zijn als volgt:

  • Bij ZZP factoring draag je formeel jouw klant over aan een factoring maatschappij. Doordat daarbij de factuur wordt overgedragen, wordt de afhankelijkheid van de betaaltermijn verkleind voor jou als ZZP’er.
  • Bij ZZP factoring weet jouw klant gelijk dat jouw cashflow minder ruim is. In sommige gevallen kan dit een verslechtering betekenen voor jouw onderhandelingspositie. Deze extra schakel in de financiële processen kan bij afnemers mogelijk tot weerstand leiden. In hun beleving maken de kosten van factoring deel uit van het totale factuurbedrag dat je bij hen in rekening brengt.
  • Bij korte termijn ZZP lening draag je niet de klant over, maar behoud je zelf het klantcontact met betrekking tot de betaling van de openstaande facturen.
  • Bij een korte termijn ZZP lening is jouw klant niet op de hoogte van deze vorm van factoring. Je kan je volledig focussen op je werkzaamheden in plaats van de financiële afwikkeling van jouw facturen. Bovendien blijft jouw relatie met de klant onveranderd.

Overeenkomsten en voordelen korte termijn lening

De overeenkomsten van beide vormen van geld lenen als ZZP’er is dat je op korte termijn een verbeterde cashflow hebt. Vaak staat het geld binnen 1 à 2 uur al op je rekening. Je factuur is snel betaald en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Factoring en ZZP lening is voor een startende zelfstandige interessant. Je kan immers in afwachting van de betaling door de debiteur al nieuwe investeringen doen. Een ander voordeel is dat het een flexibele financiering is. In tegenstelling tot traditionele bancaire financiering, is het variabele factuurbedrag bepalend voor voorschotbetaling en vergoeding.

Bovendien zijn banken terughoudend om een startende ZZP’er een zakelijke lening te verstrekken. Door gebruik te maken van je factuur te voorfinancieren heb je direct de beschikking over je geld. Je steekt je niet in de schulden, maar je krijgt geld dat van jou is gewoon iets eerder dan je gewend bent. Het voordeel daarvan? Optimale liquiditeit en de financiële ruimte om te investeren in je onderneming.

Stabiele cashflow voor ZZP’er

Voor een (startende) ZZP’er is geld vaak een kopzorg. Je hebt immers nú inkomsten nodig, niet pas over een maand. Of het nu is om in je levensonderhoud te voorzien of omdat je wilt investeren in de groei van je onderneming. Als freelancer is een stabiele cashflow daarom een groot goed. Bij banken hoef je als vaak als zelfstandig ondernemer niet aan te kloppen voor een zakelijke lening, zeker niet als je net bent gestart. Daarom is factoring of ZZP korte termijn lening ideaal voor jou. 100% uitbetaald zonder lange termijn schulden.

Misschien ben je al een poosje bezig als zelfstandig ondernemer en wil je flink gaan groeien. Ook dan heb je cash nodig en raakt je groeiproces onnodig vertraagd als je voortdurend moet wachten tot jouw klant de factuur betaalt. De oplossing is heel simpel: vraag een korte termijn ZZP lening aan bij FreshZZP voor jouw openstaande facturen, welke wij direct betalen. Vervolgens wachten we op de betaling door jouw opdrachtgever.

ZZP lening aanvragen bij FreshZZP, hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je jouw facturen voorfinancieren door FreshZZP? Neem dan contact met ons op, we leggen je de eenvoudige procedure uit voor ZZP lening aanvragen. We hebben het proces ook opgeschreven: je kunt het hier teruglezen. Om een korte termijn ZZP lening bij ons aan te vragen hebben moet je natuurlijk wel klant bij ons zijn voor de boekhouding. Verder moet je als zelfstandige zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en tenminste twee maanden je werkzaamheden uitvoeren. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan maken we een kredietcheck van je op en van de klanten waar je facturen open hebt staan.

Bij een goede beoordeling stellen we een korte overeenkomst op en krijg je binnen 24 uur het geld op je bankrekening gestort. Zo simpel als dat? Ja, zo eenvoudig werk facturen voorfinancieren bij FreshZZP. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over wanneer jouw klant eindelijk eens de factuur betaalt.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over onze producten? Of wil je weten waarom iedere ZZP’er een goede boekhouder nodig heeft die van advies kan voorzien? Neem dan gerust contact met ons en neem eens een kijkje in onze kennisbank.

In het kort: Veel gestelde vragen over ZZP lening en factoring bij FreshZZP

Vergelijkbare berichten