ZZP mythes ontrafeld

De 5 grootste ZZP mythes ontrafeld

Op de welbekende kringverjaardagen hoor je het vaak. “Ja, die ZZP ers. Ze kunnen toch alles van de belasting aftrekken? De mensen in loondienst werken zich kapot en de ZZP ers gaan er met de buit vandoor.” Maar, hoe zit het nu eigenlijk echt? Sommige regels zijn onduidelijk en het is dan niet raar dat mensen hun eigen verhaal ervan maken. Succesvolle ZZP ers vallen op. Niet-succesvolle ZZP ers zijn vaak onzichtbaar. Beeldvorming ligt op de loer.

Nog een paar voorbeelden?

Omzetbelasting: ZZP ers betalen BTW aan de Belastingdienst. Deze BTW heffen zij zelf ook, over het factuurbedrag dat de klant moet betalen. Andersom kan de BTW teruggevraagd worden over kosten die zijn gemaakt voor het bedrijf. Leveranciers heffen ook BTW.

Inkomstenbelasting? Dit wordt betaald over de winst. Opbrengst – kosten = winst.
Voor veel kosten zijn de regels simpel, schrijf je je in bij de kamer van koophandel, betaal je daarvoor. Dit zijn kosten voor je bedrijf. Schaf je materiaal aan voor een opdracht, zijn dit zakelijke kosten.
Maar er zijn ook zaken die niet voor de hand liggen.

Ik ging op onderzoek uit naar de grootste ZZP mythes. Vele kringverjaardagen en straatinterviews verder heb ik mijn bevindingen opgeschreven. Hieronder beschrijf ik de 5 meest gehoorde ZZP mythes van 2022 en geef ik je de juiste uitleg. Zo heb jij volgende keer op een kringverjaardag een goed verhaal!

ZZP Mythe 1: Een auto op de zaak is goedkoop

Sommige ZZP ers hebben een auto nodig om hun werk te kunnen uitoefenen of om de werkplek te kunnen bereiken. Is het dan verstandig om de auto op de zaak te zetten? Of hem privé te rijden? 
Een veelgehoorde aanname is dat het voor ZZP ers goedkoper is wanneer zij een autorijden via “de zaak”. Dit is niet altijd zo.
De kamer van koophandel liet weten dat er over dit onderwerp veel vragen worden gesteld, tijdens inschrijvingen. Om jou meer inzicht te bieden, leg ik het hieronder uit.

Een auto op de zaak

Als je ervoor kiest als ZZP er om je auto op je bedrijf te zetten, kun je alle auto kosten zakelijk aftrekken van de belasting. Denk hierbij aan brandstofkosten, afschrijving, reparatiekosten en zo nodig de financiering. 
Met andere woorden, iedere factuur of bon kun je (naar redelijkheid) invoeren in de boekhouding als kosten voor je bedrijf. 

Wat is bijtelling?

Met een zakelijke auto mag je naast de zakelijke kilometers tot 500 kilometer per jaar privé rijden. Kom je met privégebruik boven de 500 kilometer, ziet de belastingdienst dit als een verkapt inkomen, en moet de ZZP er daarover belasting betalen. Deze belasting wordt bijtelling genoemd en is een percentage van de nieuwwaarde van je auto. In bijzondere gevallen is het een percentage van de handelswaarde van je auto. Deze situatie is alleen van toepassing bij zogenaamde Youngtimers. Youngtimers zijn auto’s die 15 jaar of ouder zijn.

De reden waarom dit bijtelling wordt genoemd is omdat de Belastingdienst een percentage van de waarde van de auto “bij telt” (optelt) bij de winst uit het bedrijf. 
Bijtelling berekenen en betalen behoort tot het zakelijk rijden omdat de belastingdienst het privégebruik van de zakelijk auto als “loon in natura” beschouwt. Je krijgt in privé namelijk een voordeel door zakelijke tools, waardoor je geen geld hoeft uit te geven.

Omdat zij extra privégebruik als loon zien, betaal je in Nederland inkomstenbelasting over het privégebruik van een zakelijke auto boven 500 kilometer.

 
Bijtelling berekenen

Door de bijtelling te berekenen weet je welke kosten de ZZP er moet betalen om privé en zakelijk in de auto te mogen rijden. De hoogte hiervan hangt van meerdere elementen af zoals het bouwjaar, de catalogusprijs, de CO2-uitstoot en het jaarinkomen van de ZZP er. Ook is er onderscheid als de auto een grijs kenteken heeft of youngtimer is. Met behulp van een online rekentool reken je snel uit wat de bijtelling is die je moet betalen.

Let op! Heb jij een auto privé gekocht? Rij je minder dan 500 km per jaar voor privédoelen en gebruik je de auto wel voor je werk? Dan ziet de Belastingdienst het alsnog als een zakelijke auto en val je onder de zakelijke regelingen. Het is altijd verstandig om eventuele bijtelling te berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Is het verstandiger om ZZP Auto in privé ipv op de zaak te rijden?

Als de kosten om een auto te hebben, rijden en onderhouden lager zijn dan de bijtelling dan is het aantrekkelijker om de auto in privé te rijden. Zeker als de ZZP meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Zakelijk gemaakte kilometers mag je opvoeren als kosten. Tot een bedrag van €0,19 per kilometer mag je deze kosten belastingvrij invoeren in je administratie. Verhoog je je kilometer vergoeding naar meer dan de €0,19 per kilometer? Dan ziet de belasting alles boven de 19 cent als verkapt inkomen. Je raadt het al.. daarover betaal je weer belasting.


Het is in sommige gevallen voordeliger om de auto in privé aan te schaffen en te onderhouden als de auto ouder is dan 2 jaar en jonger is dan 15 jaar. Natuurlijk kies je in dit geval voor een goed onderhouden auto, met zo min mogelijk verwacht onderhoud. De kosten van een “pechauto” zijn allemaal voor jou namelijk en zorgen dat je met €0,19 per zakelijk gereden kilometer niet uitkomt.

Of toch een ZZP Youngtimer op de zaak?


Auto’s die ouder zijn dan 15 jaar vallen onder de eerder genoemde Youngtimer-regeling waarbij een ZZP er alleen bijtelling betaalt over de dagwaarde van de auto in het economisch verkeer. Op deze manier kun je in een dikke BMW, Mercedes of Range Rover rijden, tegen relatief lage privé kosten. Hou er wel rekening mee dat een auto van 15 jaar of ouder, hogere onderhoudskosten en zeker hogere brandstofkosten met zich mee zal brengen. Deze kosten zijn dan wel weer (gelukkig) aftrekbaar op de zaak, net als de aanschaf van de Youngtimer.

Youngtimer 2022
Foto copyright: Top Gear

Wil je nog meer weten over de auto van de zaak? We schreven er een heel artikel over: ZZP auto kopen of leasen? (tips)

Kilometerregistratie

Voor zowel een privé auto waarvoor je de zakelijke kilometers declareert, als een leaseauto waarmee je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, is het belangrijk om een sluitende ritregistratie te hebben. De bewijsplicht ligt bij de ZZP er waarom geen belasting betaald hoeft te worden. Zorgt dus altijd dat je ritregistratie goed op orde is!

Gelukkig zijn er diverse apps voor je telefoon die je hierbij kunnen helpen. Voor de betere apps betaal je wel vaak abonnementskosten. Er zijn ook gratis apps beschikbaar.

BTW-retour bij privé auto zakelijk gebruiken

Als je een auto privé hebt aangeschaft, maar ook zakelijk gebruikt mag je geen BTW terugvragen over de aankoop. 
Wat wel mag is de BTW aftrekken die je betaalt over de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten. Dit moet in verhouding staan met het soort gebruik. De boekhouder verwerkt dit in de BTW aangifte ZZP op de volgende manier:

Voorbeeld:
De ZZP er rijdt 10.000 kilometer per jaar, waarvan 9.000 kilometer zakelijk is. 
De ZZP rittenregistratie is op orde. Dan kun je (9.000/10.000 =) 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen via de BTW aangifte ZZP.
Als het gaat om 3.000 kilometer zakelijk rijden, is het 30%. 

FreshZZP adviseert om de kosten voor een auto zo laag mogelijk te houden, een mooie auto is leuk, maar het levert niets op behalve kosten. Zie een auto altijd als een voertuig die je van A naar B brengt, een droomauto aanschaffen kan altijd nog.

Gebruik de rekentool op de website van de kamer van koophandel om te vergelijken wat fiscaal voordeliger is voor jou. Berekening auto zakelijk of privé.

Mythe 1 ontrafeld: Is een ZZP auto van de zaak goedkoop?

Mythe 1 is ontrafeld: Een auto op de zaak kan zeker financieel aantrekkelijk zijn. In het bijzonder voor zakelijk gebruik. Voor privé gebruik daarentegen, moet je gewoon betalen. Via belasting, of door zelf een aparte auto te kopen, gebruiken en onderhouden. Gezien de huidige energieprijzen is een conclusie waar veel mensen het over eens zijn: rijden in een auto is heel duur, of iets minder duur, maar zeker niet goedkoop.

ZZP Mythe 2: Eten en drinken mag je aftrekken van je winst

BTW aftrekbaar

Ook een veelgehoorde opmerking is “hé, jij bent ZZP er, kun jij dit etentje niet aftrekken van je winst?!” Waarbij de ZZP er een veel betekenende knipoog krijgt en mensen hopen dat de ZZP er op magische manier de betaling van een etentje voor zijn rekening neemt en er zelf ook nog beter van wordt.

Veel mensen nemen aan dat de btw van eten en drinken aftrekbaar is van de belasting.

Dit klopt niet helemaal, het nuttigen van eten en drinken is voor eigen gebruik en daarmee te categoriseren als privékosten. 
Op het moment de ZZP er pauze inlast om wat te eten en te drinken, ziet de Belastingdienst dit als levensbehoefte. Of de lunch nu gekocht is in de supermarkt of in een horecagelegenheid genuttigd is, in beide situaties kan deze niet meegenomen worden in de BTW aangifte ZZP. 

Aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Ook hiervoor geldt dat de kosten voor privégebruik niet afgetrokken mogen worden. 

Als je als ZZP er kosten maakt voor zakelijke doeleinden, mag dit deels worden afgetrokken. Denk hierbij aan een lunch of diner met een klant. In dit geval is er sprake van aftrekbeperking die zorgt dat de kosten slechts deels aftrekbaar zijn.

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. 80% van de kosten zijn aftrekbaar. Deze optie wordt het meest gebruikt.
  2. Je telt € 4.800 (bedrag voor 2022) bij de winst op en mag vervolgens alle kosten in aftrek brengen. In de praktijk zien we dat de ZZP er niet aan dit bedrag komt en er dus vaak geen gebruik van maakt.

Mythe 2 ontrafeld: Moet de ZZP er de rekening betalen in de horeca omdat dit fiscaal voordeel oplevert?

Mythe 2 is ontrafeld: Eten en drinken is een levensbehoefte. Of je nu een ZZP er bent of niet. Als je dit doet voor een zakelijke bespreking kun je deels je winst beperken. Is dit lucratief? Niet echt. De persoon die dit aan je vraagt hoopt waarschijnlijk gewoon dat jij de rekening betaalt om zelf geen kosten te hoeven maken.

Business lunch
Business lunch: aftrekbaar van de belasting of niet?

ZZP Mythe 3: Kleding voor werk mag je opvoeren als zakelijke kosten en de btw ervan aftrekken

Ook dit is een van de veelvoorkomende misopvattingen. Je kunt niet zomaar een de kosten van je nieuwe jeans of dikke patta’s (sneakers) aftrekken. 
Werkkleding mag je voor 100% als kosten opvoeren als deze voldoet aan een tweetal eisen.

  1. De kleding bevat het bedrijfslogo
  2. Het moet duidelijk zijn dat de kleding niet voor dagelijks gebruik is, denk hierbij aan werkschoenen, een uniform of overall. Dit soort kleding is specifiek voor het werk dat je uitvoert en ongeschikt voor normaal gebruik.

Als dit het geval is, kun je de BTW terugvorderen en de aanschafkosten opvoeren als kosten voor jouw ZZP onderneming. 

ZZP werkkleding aftrekbaar
Mooie sneakers dus niet aftrekbaar zonder bedrijfslogo

Mythe 3 ontrafeld: Kleding voor werk aftrekbaar van de BTW?

Mythe 3 is ontrafeld: Staat je logo op de kleding? Kun je aantonen dat het specifiek voor je werk is? Dan kun je kosten aftrekken van de BTW. Van een mooi overhemd of een mantelpak kun je niet de BTW aftrekken, tenzij hierop je bedrijfslogo staat en je dit echt nodig hebt voor je werk.

ZZP Mythe 4: ZZP IB-aangifte kun je uitstellen zonder gevolgen

Soms zit het financieel even niet mee en kan je als ZZP er beroep doen op uitstel van IB-aangifte of de betaling ervan. In uitzonderlijke gevallen kan je ook uitstel voor de BTW aangifte ZZP indienen. Dit uitstel moet je altijd via de officiële weg aanvragen. FreshZZP kan je daarbij helpen. Veel ZZP ers denken dat zodra er akkoord is vanuit de Belastingdienst, dit geen verdere gevolgen zal hebben omdat de instantie dit heeft toegezegd. 
Dit is onjuist. 

De Belastingdienst heeft het recht om eventuele belastingrente of invorderingsrente in rekening te brengen. Afhankelijk van de situatie zullen zij dit toepassen.

  1. Belastingrente: De Belastingdienst brengt belastingrente in rekening als ze een aanslag niet op tijd kan vaststellen.
  2. Invorderingsrente: De Belastingdienst brengt invorderingsrente in rekening als de belastingaanslag niet op tijd wordt betaald. 

De beste oplossing is natuurlijk zorgen dat je administratie en boekhouding altijd bij zijn. Zorg dat je een goede boekhouder hebt, die er voor zorgt dat je geen verassingen hebt. Zo hoef je zelden of nooit uitstel aan te vragen en betaal je geen extra rentes.

Mythe 4 ontrafeld: Kun je als ZZP er kosteloos belasting aangifte en betaling uitstellen?

Mythe 4 is ontrafeld: De belastingdienst heeft best begrip voort ZZP ers die een keer wat later aangifte doen of een keer later betalen. Zolang dit niet structureel is, zal de belastingdienst niet al te moeilijk doen. Echter. Alles heeft een prijs. Ga er van uit dat rentes betaald moeten worden vanaf de datum dat de aangifte gedaan had moeten worden en/of betaling bij de belasting binnen had moeten zijn. De belastingdienst rekent in feite op geld dat zij al hadden moeten hebben. Als jij het niet volgens planning op tijd betaalt, “leen” je het eigenlijk en over geld dat je leent, betaal je rente.

5.   ZZP ers teren op de zak van de mensen die gewoon in dienst werken 

Tenslotte kopte de Volkskrant recentelijk (link achter paywall):

  • De zzp’er is een uitvreter die te weinig belasting betaalt en daardoor de financiering van ons sociale stelsel uitholt;
  • Veel zzp’ers maken deel uit van een nieuw proletariaat; ze worden uitgebuit door gewetenloze werkgevers.

“De kinderen van ZZP ers gaan naar school, ZZP ers rijden over de rijkswegen en ontvangen kinderbijslag. Daarmee teren ze in feite op de zak van mensen die gewoon in dienst zijn bij een werkgever die het grootste deel van deze voorzieningen betalen.” 

Dit is incorrect. HP de tijd schreef recentelijk dat “de gemiddelde ZZP er of ondernemer veel bij draagt aan de kosten van scholen, rijkswegen en kinderbijslag. De zelfstandige betaalt veel belasting voor de zaken die zij gebruikt…gemiddeld zelfs 25 procent meer” (bron). Ook FreshZZP neemt trends waar. Op basis van de inkomstenbelasting aangiftes die wij doen voor onze ZZP ers, kunnen wij voorzichtige conclusies trekken. Veel ZZP ers verdienen goed, maar betalen ook meer belasting dan menig werknemer met een dienstverband. Zo dragen ZZP ers ook bij aan onze rijkswegen, scholen en nog veel meer.

Hoewel ZZP ers misschien per persoon een hoger bedrag inbrengen in de belastingpot dan een medewerker in loondienst, blijft perspectief belangrijk. ZZP ers hebben per definitie minder stabiliteit dan medewerkers in loondienst. Een ZZP er kan ook wel eens een slecht jaar hebben. Dan draagt zij minder bij aan de belastingpot. Ook is het grootste deel van de Nederlandse werkende bevolking in dienst bij een werkgever (bron: CBS). Dus ook al dragen ZZP ers veel bij aan de belastingpot van Nederland, de massa komt uit medewerkers in loondienst.

Mythe 5 ontrafeld: ZZP ers teren op de zak van medewerkers met een vaste baan

Mythe 5 is ontrafeld: welke vorm van betrekking je ook hebt, vast of zelfstandig, je draagt bij via belastingen aan de welvaart in Nederland. Veel ZZP ers dragen heel veel bij, maar niet altijd. Veel meer mensen dragen bij via hun dienstverband. Het lijkt er op dat de ZZP ers en de medewerkers in dienst een goede balans hebben voor het vullen van de belastingpot die de welvaart in Nederland in 2022 ondersteunt. Verder onderzoek zou dit moeten uitwijzen, maar bovenstaand antwoord zou je in ieder geval tijdens borrelpraat of kringverjaardagen moeten helpen met het ontkrachten van de stelling dat ZZP ers teren op de zak van anderen teren.

Hoe FreshZZP ZZP ers helpt

FreshZZP verzorgt de administratie, dient de BTW aangifte ZZP en IB aangifte ZZP in, maar is veel meer dan alleen een boekhouder. Wij ondersteunen onze klanten met het bouwen van een gezond bedrijf. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen.  

Vergelijkbare berichten