aangifte inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting voor ZZP-ondernemers

Als ondernemer ben je verplicht één keer per jaar de aangifte inkomstenbelasting te doen. Als ZZP’er ben je daarom verplicht je zzp inkomstenbelasting op te geven. Daarbij kan je als ondernemer volop profiteren van aftrekposten voor de aangifte inkomstenbelasting. Toch zijn er nog altijd veel ondernemers die hier te weinig gebruik van maken. Daardoor betalen zij feitelijk te veel belasting. Dit is natuurlijk zonde. Het is daarom raadzaam om je als zelfstandig ondernemer meer te verdiepen in het onderwerp aangifte inkomstenbelasting. We geven je hierbij meer informatie over inkomstenbelasting voor ondernemers.

Wat is inkomstenbelasting?

Om goed te begrijpen wat inkomstenbelasting is, lichten we dit eerst kort toe. Daarna gaan we verder in op waar je op moet letten. Over alle inkomsten moet je belasting betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen. Het concept erachter is simpel. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Je betaalt alleen belasting over het belastbaar inkomen. Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. De belasting wordt ook wel IB aangifte genoemd.

Inkomstenbelasting voor ondernemers of vennootschapsbelasting?

Iedere ondernemer is verplicht belasting te betalen. Echter kan deze inkomstenbelasting voor ondernemers per rechtsvorm verschillen. Sommige ondernemers betalen inkomstenbelasting, andere ondernemers vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst maakt op het gebied van belastingen onderscheid tussen een natuurlijk persoon en rechtspersoon. De meeste startende ondernemers die beginnen als zzp’er en zijn daarvoor bij de Belastingdienst een natuurlijk persoon. Als zzp’er met een eenmanszaak moet je aangifte inkomstenbelasting doen.

Vennoten van een VOF betalen géén vennootschapsbelasting (ondanks dat de naam hierin misleidend is), maar inkomstenbelasting. Elke vennoot is een namelijk een zelfstandig ondernemer en betaalt daarom inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst.

Als je bedrijf rechtspersoonlijkheid heeft, dan betaal je wel vennootschapsbelasting. Dit is het geval als je een BV of NV hebt. In dit artikel gaan we verder in op inkomstenbelasting voor ondernemers in de vorm van ZZP inkomstenbelasting.

Desperate and worried asian woman calculating taxes bills at home

De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting is voor veel ZZP’er een bron van ergernis, kopzorgen en onzekerheid. We krijgen veel vragen. Hoe plan je vooruit? Hoe zorg je dat je slim geld reserveert? Hoe verhoudt IB zich tot ZZP omzetbelasting en andere ZZP belastingen?

Mijn eerste keer: BTW-aangifte en inkomstenbelasting

Ben je onlangs gestart als zzp’er? Dan krijg je te maken met je eerste BTW-aangifte en inkomstenbelasting. Als startende ondernemer komt er veel op je af. Gelukkig is er veel informatie te vinden bij de Belastingdienst over de soorten belastingen die je moet afdragen. Wanneer je moet betalen of dat je wellicht vrijgesteld bent van btw-aangifte.

Bovendien kan een boekhouder dit allemaal voor je regelen, zoals FreshZZP, jouw persoonlijke boekhouder ZZP van Nederland. Hierbij wordt niet alleen je volledige boekhouding gedaan. We geven je ook advies en zijn volledig op de hoogte van alle regels. Dit levert je ongetwijfeld een flink belastingvoordeel op.

Aangifte omzetbelasting

Als startende ondernemer krijg je ten eerste je te maken met de aangifte omzetbelasting; BTW-aangifte zzp. Dit is de aangifte die je doet over de btw die je als ondernemer hebt ontvangen. De btw over aanschaffingen mag je aftrekken. Denk hierbij aan btw die je hebt betaald voor de inkoop van goederen, telefoonkosten of huur van een pand. Dit wordt met elkaar verrekend.

De btw over de kosten die je maakt in de startersfase (aanloopkosten) moet je meenemen in je eerste aangifte omzetbelasting. Denk hierbij aan kosten voor computer, telefoon, visitekaartjes, design van website, maar ook marktonderzoek en starterslening.

Zodra jij je als zelfstandig hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ontvang je automatisch bericht van de Belastingdienst over de btw-aangifte. Hierin staat vermeld wanneer je jouw eerste aangifte moet doen. Ook al heb je nog geen omzet gemaakt, ook dan moet je aangifte doen.

Moet iedere ZZP’er btw aangifte doen?

Niet iedereen, dit is afhankelijk van de inkomsten die je uit je bedrijf of beroep haalt. Daarnaast zijn er ook bepaalde beroepen en werkzaamheden vrijgesteld van omzetbelasting zzp aangifte. Of je hiervoor in aanmerking komt, kan FreshZZP je snel vertellen.

Hoe vaak aangifte omzetbelasting zzp doen?

Dit is afhankelijk van hoeveel omzet je per maand draait. Maar in principe moet je iedere kwartaal aangifte omzetbelasting zzp doen. Indien je per kwartaal meer dan 15 duizend euro aan btw betaald, dan moet je maandelijks aangifte doen.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je zelf bijhoudt wanneer het tijd is om de btw-aangifte zzp te doen. Ze sturen je geen herinnering als je te laat bent, maar een boete. Wees hier alert op. Kan je wel een herinnering gebruiken? Gebruik dan de app ‘btw alert’ van de Belastingdienst. Of nog makkelijker, laat je boekhouder de aangiftes verzorgen. Zo weet je zeker dat het goed en tijdig plaatsvindt. Let wel, je bent altijd zelf verantwoordelijk voor tijdige aangifte. Zèlfs als ook al besteed je het uit aan een goede boekhouder zzp.

Wanneer aangifte inkomstenbelasting ZZP doen?

De aangifte inkomstenbelasting zzp moet je ieder jaar voor 1 mei hebben ingediend bij de Belastingdienst. Doe je aangifte voor 1 april, dan krijg je al voor 1 juli bericht terug van de Belastingdienst. Je weet dan gelijk of je ook eerder in aanmerking komt voor belastingteruggave.

Inkomstenbelasting zzp is anders dan de omzetbelasting die je moet betalen. Het geld dat je verdient als zelfstandig ondernemer is omzet. Daar trek je de kosten vanaf die je voor je bedrijf maakt. Wat overblijft is je bruto winst en hierover moet je inkomstenbelasting betalen. Simpel gezegd: verkoop minus inkoop is winst. De hoogte van de IB neemt toe wanneer je meer winst maakt.

De IB wordt achteraf berekend bij de aangifte inkomstenbelasting. Het is daarom belangrijk om als ondernemer bij te houden wat je aan het einde van je bedrijfsjaar aan IB moet betalen. Zet dit geld iedere maand apart, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de aangifte inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting berekenen

De IB wordt achteraf berekend. Echter is het verstandig om gedurende het jaar dit bij te houden. De inkomstenbelasting berekenen voor 2022 is gebaseerd op twee tarieven. Namelijk:

  • Schijf 1: dit is 37,07% over het belastbaar inkomen tot € 69.399.
  • Schijf 2: 49,5% over alles wat je boven de 69.399 euro verdient.

Bij inkomstenbelasting berekenen mag je ook aftrekposten opvoeren. Om ondernemers te stimuleren heeft de overheid een aantal aantrekkelijke fiscale aftrekposten in het leven geroepen. Als ZZP’er kan je in aanmerking komen voor:

  • zelfstandigenaftrek van maximaal € 6.310 voor 2022.
  • startersaftrek van € 2.123
  • mkb-winstvrijstelling van maximaal 14%.

Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden of je in aanmerking komt één van deze fiscale aftrekposten. De belangrijkste voorwaarde is het urencriterium. Heb je in het afgelopen jaar meer van 1.225 uur besteed aan werkzaamheden voor jouw onderneming? Dan kom je in aanmerking voor bovenstaande fiscale aftrekposten. Hierdoor wordt aangifte inkomstenbelasting een stuk aantrekkelijk voor je.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek ZZP

De zelfstandigenaftrek wordt in de komende jaren afgebouwd. De startersaftrek mag je extra opvoeren als je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit mag drie keer binnen de eerste vijf jaar na de start van je onderneming. Voor de mkb winstvrijstelling kom je in aanmerking als je minder dan 1.225 uur per jaar in je bedrijf werkt. Je mag dan 14% van de winst aftrekken. Dit volgt nadat je de zelfstandigen en startersaftrek hebt opgevoerd.

Je boekhouder kan hier natuurlijk alles over vertellen en is op de hoogte van de diverse aantrekkelijke aftrekposten. Zoals zakelijke autokosten aftrekken, duurzame artikelen in één keer afschrijven, oudedagsreserve, middelingsteruggave en andere zakelijke aftrekposten. Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met een boekhouder zpp van FreshZZP.

Rekenvoorbeeld van btw en inkomstenbelasting

Om een idee te geven hoe de btw en inkomstenbelasting berekening eruit ziet hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt. Als zzp’er is het slim om iedere maand de belasting opzij te zetten. Zo voorkom je problemen!

Stel, je maakt iedere maand € 6.000 omzet. Daarover bereken je 21% btw. Dit betekent dat je per maand € 7.260 in rekening brengt bij jouw klanten. Van dit totaalbedrag is € 1.260 btw per maand welke je apart zet. Na drie maanden moet je aangifte btw doen, waarbij je dus 3x € 1.260 moet betalen. Sec genomen moet je dus na drie maanden € 3.780 aan btw afdragen. Echter heb je altijd wel btw die je nog mag aftrekken waardoor dit bedrag dus lager is.

Na 12 maanden ondernemen heb je een omzet gedraaid van € 72.000. Dankzij de beschikbare fiscale aftrekposten moet je zo’n € 10.000 tot € 11.000 aan inkomstenbelasting betalen. Je kan dit laten uitrekenen door je boekhouder, waarbij ook de aftrekposten nauwkeurig worden berekend. Je moet ongeveer rekening houden met 15% van de omzet welke je moet betalen aan IB. Bij een omzet boven de € 72.000 moet je ongeveer 30 tot 35% voor de inkomstenbelasting zzp reserveren. Ga je ver daarboven, houd dan rekening met 40%, dan zit je in de meeste gevallen goed.

Waarom aangifte inkomstenbelasting ZZP’er uitbesteden?

Je aangifte inkomstenbelasting zzp’er uitbesteden is helemaal niet onverstandig om te doen. Een boekhouder voor zzp’ers verzorgt namelijk tijdig de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, de btw aangifte zzp en de maandelijkse boekhouding natuurlijk. Daarnaast is een goede boekhouder op de hoogte van alle regels die ook jaarlijks weer veranderen. Je mist daardoor geen aftrekkosten, waardoor je de kosten van de boekhouder alweer snel hebt terugverdiend. Wist je dat je bij het uitbesteden van jouw boekhouding zzp aan FreshZZP, we ook jouw inkomstenbelasting aangifte voor je kunnen regelen? Kijk snel bij onze boekhoudpakketten voor meer informatie.

Door je boekhouding uit handen te geven, houd jij meer tijd over om je te concentreren waar jij goed in bent: ondernemen. Wil je meer weten wat een boekhouder voor je kan betekenen? Neem dan zeker een keer contact met ons op. Lees ook onze interessante tips en informatie in de kennisbank, zoals ZZP er in de zorg, wat moet je regelen of kijk in de FAQ.

Is jouw winst en tijd je lief? Laat dan een adviseur zoals FreshZZP het werk doen. Dit levert je belastingvoordeel en rust op.

Vergelijkbare berichten