VAR verdwijnt definitief: wat zijn de gevolgen?

VAR verdwijnt definitief: wat zijn de gevolgen?

Het is definitief: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt per 1 mei. Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel om de VAR af te schaffen. Met de verklaring konden zzp’ers aantonen dat zij zelfstandig ondernemer waren. De opdrachtgever hoefde daardoor geen loonheffingen en sociale premies te betalen. Welke gevolgen heeft het verdwijnen van de VAR voor jou als opdrachtgever of zzp’er?

Wet DBA vervangt VAR
De VAR moest de zzp’er en opdrachtgever duidelijkheid geven over de samenwerking. Desondanks bleek een deel van de zzp’ers in de praktijk toch in een verkapt dienstverband te werken. In dat geval was alleen de zzp’er verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen. Om dit te veranderen, verdwijnt de VAR. De overheid wil hiermee de balans herstellen en de opdrachtgever medeverantwoordelijk maken. Wij vinden dit geen juiste oplossing, want bij FreshZZP streven we naar een situatie waarbij zowel de zzp’er als opdrachtgever de zekerheid hebben dat de samenwerking goed zit.

De wet Deregulatie Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) komt voor de VAR in de plaats. Dit betekent dat, als de opdrachtgever en zzp’er daarvan gebruik willen maken, de Belastingdienst samenwerkingen vooraf beoordeelt. Hierdoor is er vooraf duidelijkheid over de fiscale gevolgen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. Er is een overgangsregeling van een jaar, zodat opdrachtgevers en zzp’ers kunnen uitzoeken wat dit voor hen betekent.

Wat zijn de gevolgen van deze verandering? Dat ligt eraan. De VAR bood zekerheid voor de opdrachtgever en het was een bewijs voor zzp’ers dat ze zonder problemen samenwerkingen konden aangaan. Hoewel de VAR dus een handige verklaring was voor beide partijen, was het document niet verplicht. De nieuwe regeling is, net zoals de VAR, ook niet verplicht.

Wij gaan voor zekerheid
Als je als zzp’er of opdrachtgever niet met de VAR werkte, dan verandert er niets. Je hoeft geen overeenkomst op te stellen. Bij FreshZZP willen we zowel onze opdrachtgevers als zzp’ers vrijwaren van risico’s, dus gaan we niet volgens deze nieuwe regeling werken. Het gevolg is wel dat het voor zzp’ers moeilijker is om aan te tonen dat ze ook echt zelfstandig ondernemen. Voor opdrachtgevers verdwijnt hiermee de zekerheid dat ze geen heffing of premies hoeven te betalen. Kortom: met het verdwijnen van de VAR, verdwijnt ook de zekerheid voor beide partijen.

De situatie waar wij vanuit FreshZZP naar streven, is dat de opdrachtgever weet dat hij echt met een zzp’er werkt en de garantie heeft dat er achteraf geen onverwachte kosten zijn. Ook willen we onze zzp’ers het vertrouwen geven dat ze met opdrachtgevers kunnen blijven werken. Op die manier willen we beide partijen de zekerheid bieden dat hun samenwerking geen nadelige fiscale gevolgen heeft. Uiteindelijk is dat toch de fijnste manier van samenwerken.

 

 

Leave a Reply

Meer informatie ontvangen? Nu aanvragen!