Van VAR naar BGL, wat zijn de gevolgen?

Van VAR naar BGL, wat zijn de gevolgen?

Er is momenteel veel ophef over de overgang van VAR naar BGL. Hier de feiten kort op een rij.

Wat is de BGL eigenlijk?

Het wetsvoorstel voor de BGL is een manier van de overheid om schijnconstructies en verkapt dienstverband te bestrijden en heeft als doel de verantwoordelijkheden tussen opdrachtnemer en opdrachtgever beter in balans te brengen en de handhaving te verbeteren.

BGL staat voor Beschikking Geen Loonheffingen. In een BGL staat dat je opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen over je inkomsten. Het idee is dat deze beschikking afgegeven wordt door de Belastingdienst, die beoordeelt of je er recht op hebt als ZZP’er, op basis van je aanvraag. Hierbij wordt gekeken naar de omstandigheden waaronder je het werk uitvoert, en ook je opdrachtgever moet je aanvraag controleren.

Per opdracht die je uitvoert kunnen de omstandigheden verschillend zijn, waardoor je steeds opnieuw een Beschikking Geen Loonheffingen aan moet vragen per opdracht. Maximale geldigheid van de BGL is 1 kalenderjaar, ook daarna moet de BGL opnieuw aangevraagd worden.

Waarom kan deze nieuwe regeling nadeling zijn voor ZZP’ers?

De webmodule, die de beoordeling van de aanvraag moet faciliteren zou niet in staat kunnen zijn om met een algemene vragenset een oordeel te kunnen vellen over het ondernemerschap van de zeer diverse groep ZZP’ers.

Verandering

De grootste verandering ten opzichte van de VAR 2014 is dat opdrachtgevers medeverantwoordelijk worden voor het correcte gebruik van de BGL. Verificatie van de omschrijving op de BGL van de werkomstandigheden zal in de nieuwe situatie door opdrachtgever gedaan moeten worden, waardoor opdrachtgevers medeverantwoordelijk worden mocht er bij controle blijken dat er toch sprake is van een schijnconstructie / verkapt dienstverband.

Status quo

Op 18 december 2014 heeft de Kamer aan het Kabinet gevraagd om de behandeling van het wetsvoorstel BGL uit te stellen en eerst de door de belangenbehartigers aangedragen alternatieven nader te onderzoeken. Tot nadere berichtgeving blijft de VAR 2014 geldig in 2015.

FreshZZP

FreshZZP biedt ZZP’ers ontzorging en ondersteuning door middel van advies. Met jarenlange administratieve ervaring en de kennis over fiscaliteit voor ZZP’ers in huis, kunnen wij ZZP’ers ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen. FreshZZP biedt je een informatieplatform zodat je altijd op de hoogte bent van actualiteiten over ZZP’ers, politiek, fiscaal maar ook gewoon tips en trucs.

Leave a Reply

Meer informatie ontvangen? Nu aanvragen!